HLEB KUPUJU NA - BENZINSKIM PUMPAMA: Opšti haos u Hrvatskoj zbog neradne nedelje, trgovci u minusu, neki razmišljaju o zatvaranju radnji

Stupio je na snagu u Hrvatskoj zakon koji dozvoljava prodavnicama da rade nedeljom samo šesnaest puta u godini, što je izazvalo burne reakcije, pre svega vlasnicima malih dućana.

ХЛЕБ КУПУЈУ НА  - БЕНЗИНСКИМ  ПУМПАМА: Општи хаос у Хрватској због нерадне недеље, трговци у минусу, неки размишљају о затварању радњи

Foto: AP

Trgovački centri su takođe u problemima, jer zbog zabrane rada nedeljom pada promet, a mnogi vlasnici manjih prodavnica najavljuju da će ih zatvoriti. I dosadašnja polugodišnja probna primena donela je niz nelogičnosti, pa je sada uobičajeno da se hleb prodaje na benzinskim pumpama.

Za hrvatsku vladu delimična zabrana rada nedeljom je „civilizacijski iskorak“, za Katoličku crkvu to je delimično prihvatanje njihov zahteva da nedelja bude za sve neradni dan, a za građane to su novi problemi, naročito za one koji ne mogu organizovati kupovinu preko sedmice. Takvih je i najviše, pa su mnogi predlagali da se nađe neko drugo rešenje, koje bi bilo prihvatljivije i za kupce i za trgovine.

Prodavnice na Jadranu odlučuju se da rade nedeljom isključivo tokom leta, a one u unutrašnjosti odlučuju se za jesen i zimu. Ali, ni među trgovcima ne vlada oduševljenje, jer će imati ubuduće manju platu, a počeće problemi ako drastično padne i promet trgovačkih centara. Iz vlade stalno poručuju „tako je u Austriji i nema problema“, a stiže odgovor da Hrvatska nije Austrija i da su navike stanovništva daleko drukčije.

Već nekoliko probnih meseci je pokazalo da su štete veće nego korist, a da nedeljom ipak mnogi građani zbog prirode svojih poslova moraju da rade. Reč je o lekarima i zdravstvenom osoblju, zaposlenim u turizmu, restoranima, medijima i nikom ne pada na pamet da traži neradnu nedelju. Nepravda je i kod kuvara i kuvarica koji mogu da rade u restoranima po gradu, ali ne i u restoranu u trgovačkim centrima.

Prve procene ukazuju da je zbog zabrane rada nedeljom već do sada izgubljeno pet do šest odsto prometa, a ove godine bi brojka mogla da bude značajno viša. Tako problemi kucaju na vrata ne samo kupcima već i onima zbog kojih je, navodno, mera doneta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)