CRNOKOŠULJAŠI NA ČELU, SRBIMA SPREČEN DOLAZAK: Pred Kolonu sećanja u Vukovaru - Ustašluci i politizacija važniji od žrtava

ZBOG stalnih pretnji i mogućih incidenata, predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj neće komemorisati u Vukovaru, niti učestvovati u subotu u Koloni sećanja.

ЦРНОКОШУЉАШИ НА ЧЕЛУ, СРБИМА СПРЕЧЕН ДОЛАЗАК: Пред Колону сећања у Вуковару - Усташлуци и политизација важнији од жртава

Memorijalno groblje u Vukovaru

Milorad Pupovac i srpska delegacija su po običaju trebali u petak da bace vence u Dunav, na sećanje za nedužne žrtve koje su tu završile život i uprkos poruci lidera Srba u Hrvatskoj „sigurno dolazimo“ od toga se odustalo.

Saborski poslanik Stipe Mlinarić Ćipe iz stranke Domovinski pokret, kojoj pripada i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, najavio je da će biti formiran živi zid kako bi sprečili Srbe da bace vence u reku, a očito je došlo i do bezbednosne procene da bi moglo doći i do fizičkog napada na hrvatske Srbe.

Tomašević, Pupovac i Milošević / Foto Tanjug

- Trebalo je da budemo kraj Dunava za sve žrtve hrvatske i srpske nacionalnosti, a zatim na Ovčari i na kraju u pravoslavnom hramu Svetog Nikole. Trebalo je i hteli smo da budemo u Koloni sećanja, a vidimo da to ne možemo i ne trebamo. Ne zato jer su naši moralni osećaji drukčiji nego juče ili prethodnih godina, ne zato što smo se uplašili pretnji i što nismo u stanju otrpeti uvrede. Te uvrede i pretnje slušamo i inače - reagovala je potpredsednica hrvatske vlade Anja Šimpraga. - Ne možemo i ne trebamo biti zato što našu potrebu i želju za iskazivanjem pijeteta prema žrtvama i naše podsticanje pomirenja među živima pretvaraju u povod za fizičko sukobljavanje. Želimo da sačuvamo dostojanstvo kako same vukovarske i škabrnjske komemoracije, tako i naše dostojanstvo.

Anja Šimpraga je pozvala je Srbe u Hrvatskoj u vukovarskom i benkovačko-zadarskom kraju i po celoj Hrvatskoj da zapale sveću „u svojim srcima“ za spomen na žrtve svojih sugrađana, „Hrvatica i Hrvata koji su na ove dane i tokom svih ratnih godina ubijeni ili nestali u ovim krajevima." Apelovala je na trajan mir i večni spomen svim poginulim u Vukovaru i Škabrnji.

- Pozivamo ih da to čine i svaki put kad pale sveću i za vlastita iskustva stradanja, da time i na takav način u svojim srcima i srcima oko sebe grade mir i dostojanstvo u sećanju i življenju - poručila je Šimpraga.

Foto: Printskrin Jutjub/ PIXSELL

 Ovogodišnja Kolona sećanja će očigledno biti ispolitizovana do krajnje mere, jer Domovinski pokret želi da isprovocira vladu premijera Andreja Plenkovića pred izbore u Hrvatskoj. Tako će zvanični plakat koji su priredili organizatori iz Vukovara biti u znaku ustaškog slova „U“, a Penava je poručio da ne dolaze oni kojima smeta pozdrav „Za dom spremni“.

Na čelu kolone biće crnokošuljaši iz HOS-a, a nakon njih ceo državni vrh. Kako će na očite provokacije  reagovati policija i sprovoditi zakon koji striktno sankcioniše ustaške simbole, ostaje da se vidi.

Domovinski pokret svo vreme želi incidente i dovodi sve koji će doći u Vukovar u neugodni položaj, računajući da će dobiti poene kod krajnje desnice pred izbore. Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta odgovorio je potpredsednici Šimpragi „niste dolazili ni do sada“ i upitao „gde su nestali Vukovarci“.

- Onaj venac koji se bacao u Dunav nije bacao Pupovac nego Andrej Plenković - komentar je Mlinarića, uz napomenu da se time kršio zakon. -Tačno se zna ko i kome odaje u Vukovaru počast, hrvatskim braniteljima i civilima koji su stradali u napadu JNA i srpskih paravojnih grupa.

Vest da Domovinski pokret ne dozvoljava u Vukovaru komemorisanje žrtvama Vesna Pusić, bivša šefica hrvatske diplomatije nazvala je sramotom.

- To su najniže strasti kojima se politizuju ljudi najniže političke kulture - poručila je.

Za visoko pozicioniranog člana opozicijskog SDP-a Arsena Bauka sve to ukazuje da su se okolnosti u Hrvatskoj promenile na gore.

- Uloga HOS-a bila je puno manja nego što se danas želi da prikaže. Daje im se prevelika pažnja upravo zbog grba koji se veže za ustaški režim - smatra Bauk.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)