NA SNAZI REDOVNE MERE ODBRANE OD POPLAVA: Službe upozoravaju - Situacija u Hrvatskoj zahteva oprez

Srna

05. 08. 2023. u 17:30

ŠIROM Hrvatske na snazi su redovne mere odbrane od poplava, reka Sava izlila se iz korita u nekim područjima, a kod Brdovca je evakuisano stanovništvo.

НА СНАЗИ РЕДОВНЕ МЕРЕ ОДБРАНЕ ОД ПОПЛАВА: Службе упозоравају - Ситуација у Хрватској захтева опрез

Foto: Printskrin Youtube/ Večernji list

Vodostaji širom Hrvatske su u blagom porastu uprkos vodenom talasu, koji je stigao i još stiže iz Slovenije, a rekordan protok Save očekuje se večeras.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da se vrhunac vodenog talasa na Savi očekuje oko 18.00 časova, a iz Hrvatskih voda navode da stanovnici glavnog grada u ovom trenutku nemaju razloga za brigu.

- Od juče uveče se koristi kanal Sava-Odra, koji preuzima dio vodenog talasa kako ne bi došlo do poplave u gradu. Taj kanal je izgrađen 70-tih godina i do sada se radi odbrane Zagreba od poplava morao koristiti samo sedam puta - rekao je Tomašević.

On je naveo da situacija zahteva oprez i pozvao građane da prate informacije koje će u narednih sati objavljivati nadležne državne i gradske službe.

Iz Hrvatskih voda navode da su trenutno najviše od reke Save ugroženi najniži delovi na području opšine Brdovec.

U saopštenju se dodaje da je prelevanje dela savskih voda u kanal Sava-Odra započelo sinoć te da su zatvoreni svi putni pravci koji vode do njega.

Za potrebe snižavanja vodostaja, otvorena je i ustava Prevlaka, putem koje se dio savskih voda pušta u retenciju Lonjsko polje.

Iz MUP-a Hrvatske objavili su snimke poplavljenog područja u Zagrebu i okoline i pozvali građane da na područjima sklonima poplavama budu posebno oprezni, da ne kreću na put ako ne moraju, da prate vesti i preporuke nadležnih tela te da pravovremeno preoduzmu potrebne bezbednosne mere.

U Karlovcu je danas palo 47,9 milimetra kiše po kvadratnom metru, što znači da se najgore prognoze o obilnoj kiši nisu ostvarile, saopšteno je iz karlovačkog Štaba civilne zaštite, te naglasili da su interventne službe i dalje u pripravnosti, kao i da traje sanacija prijavljenih problema.

Vodni talas iz Slovenije juče je prvo zahvatio delove Međimurske i Varaždinske županije u Hrvatskoj.

U kanalu nedaleko od ostrva Brač, nekoliko kilometara od obale, danas se pojavila pijavica, dok visoki talasi na Pagu ugrožavaju brodove.

BONUS VIDEO: POPLAVLjENE ULICE NOVOG BEOGRADA: Ovako izgleda prestonica nakon kiše

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)