BiH MILANOVIĆA STAVILA NA SPISAK ZBOG NEGIRANJA SREBRENICE: Zbog ove izjave je hrvatski predsednik omražen u Bosni

Novosti Onlajn

02. 08. 2023. u 17:40

HRVATSKI predsednik Zoran Milanović našao se na spisku ljudi koji su u najvećoj meri negirali ili relativizovali "genocid" koji su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba u julu 1995. počinili nad Bošnjacima Srebrenice.

БиХ МИЛАНОВИЋА СТАВИЛА НА СПИСАК ЗБОГ НЕГИРАЊА СРЕБРЕНИЦЕ: Због ове изјаве је хрватски председник омражен у Босни

Foto: AP Photo/Markus Schreiber

Milanović se našao na listi deset osoba ili medija koji su tokom godine najviše dovodili u pitanje navodni genocid u Srebrenici, a na vrhu te liste je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari, vladina institucija čiji upravni odbor imenuje Savet ministara BiH, objavio je u sredu godišnji Izveštaj o negiranju genocida u Srebrenici za 2023. godinu.

Dokument je sastavio četvoročlani istraživački tim analizirajući period od maja 2022. do juna ove godine putem podataka dostupnih u medijima.

Zbog koje izjave se Milanović našao na listi?

Kao primer Milanovićevog negativnog stava prema Srebrenici, u dokumentu je navedena samo njegova izjava iz novembra 2022. godine, u kojoj se polemiše sa članicama udruženja Majke Srebrenice, rekavši da su to starice koje su se ponašale dostojanstveno i da se nada „da ne upadaju u zamku beskrupulozne utilitarne prevarante iz Sarajeva”.

- Ako jesu, biće mi veoma žao. Ali u čemu je problem? Nikada nisam negirao razmere ubistva i masakra u Srebrenici, to mi ne pada na pamet. To je kao da neko negira holokaust kao takav. Pravne kvalifikacije, to je nešto drugo - rekao je Milanović, a ova njegova izjava se sada koristi kao dokaz da osporava genocid.

BONUS VIDEO: POGROM SRBA IZ KRAJINE: "Oluja" - zločin bez kazne

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)