MARŠALU TITU ODUZIMAJU ODLIKOVANJE: Zagreb negoduje zbog obrazloženja iz Rima da je Broz nekad oteo istorijske delove njihove zemlje

U Hrvatskoj su sa nezadovoljstvom primljene vesti iz Italije da je Odbor za kulturu Senata Republike Italije pokrenuo postupak za oduzimanje "Viteza Velikog križa" koji je dodeljen bivšem jugoslovenskom predsedniku Josipu Brozu Titu. Hrvatsku javnost ne uzbuđuje što se traži oduzimanje počasti Titu, već obrazloženje da je oteo "istorijske italijanske zemlje" i da je to razlog što bi Italija trebalo da oduzme najviše odlikovanje.

МАРШАЛУ ТИТУ ОДУЗИМАЈУ ОДЛИКОВАЊЕ: Загреб негодује због образложења из Рима да је Броз некад отео историјске делове њихове земље

Foto: Profimedia

Postupak vodi Roberto Menija, senator u vladajućoj stranci Braća Italije, a u Hrvatskoj se smatra da je neofašista koji godinama tvrdi da su deo Dalmacije, Kvarner i Istra italijanski. Za njega su Tito i partizani koje je predvodio zločinci koji su na silu oduzeli italijansku zemlju i pridružili je Jugoslaviji. Uz to, kako ističe Menija, izvršili su brojne zločine nad Italijanima, a dokaz su fojbe gde su bačene žrtve.

Sada je uspeo da i italijanska vlada pokrene postupak "u ime članova porodica žrtava", pa će se na dnevnom redu naći zahtev za oduzimanje odlikovanja koje je za života od Italije dobio Tito.

Menija je bio na mnogim istaknutim funkcijama u Trstu gde je radio kao sekretar neofašističke stranke do parlamenta u Rimu u vreme vlade Silvija Berluskonija. Sada je na čelu Odeljenja za Italijane u inostranstvu stranke Braća Italije i ima znatan uticaj na aktuelnu vladu premijerke Đorđe Meloni.

Menija kaže da je "progon Italijana" doživela i njegova porodica u Bujama, a godinama pokušava da rasvetli sudbinu sunarodnika koji su proterani iz Istre. Javljaju se i predlozi da se oduzmu odlikovanja svima koji su krivi za zločine, proterivanje 350.000 Italijana, a ne samo Titu.

Sve ovo, ipak, ne kvari odnose dve države i niko ne veruje da će se na nacionalnom planu, zvanično, promeniti odnos prema prošlosti, pa i sudbina Italijana u Dalmaciji, Primorju i Istri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)