U ZAGREBU VANREDNA SEDNICA SABORA: Milanović zakuvao, pa nije došao

PO prvi put u Hrvatskoj šef države Zoran Milanović sazvao je vanrednu sednicu parlamenta, na kojoj se raspravlja o blokadi pravosuđa i aferi oko prodaje gasa. Predsednik države iskoristio je ustavno pravo da sazove sednicu, zabrinut za stanje u državi, a prvi čovek Hrvatskog sabora Gordan Jandroković zakazao trodnevno zasedanje koje je počelo u petak i traje do nedelje uveče. Dakle, ništa od vikenda na moru poslanika.

У ЗАГРЕБУ ВАНРЕДНА СЕДНИЦА САБОРА: Милановић закувао, па није дошао

Foto Tanjug

Vladajući HDZ tvrdi da nema potrebe za vanrednom sednicom i da je to dogovor Milanovića sa opozicijom. Uostalom, koalicija na vlasti ionako ima većinu, pa i od ove sednice ne mogu se očekivati čuda, osim ponavljanja starih fraza.

A štrajk u pravosuđu traje već sedam sedmica i zaposleni na sudovima ne odustaju od zahteva da im se plate povećaju za 400 evra. Većina ima platu između 600 i 700 evra, a sa tim novcem u Hrvatskoj ne mogu preživeti. Vlada bi im dala povišice, ali se političari boje da će na jesen izaći na ulice svi sa malim platama i stvoriti opšti haos. Na većini sudova u Hrvatskoij obustavljena je svaka aktivnost, građani su u panici jer ne mogu dobiti nijedan potrebni dokument, a svi predmeti stoje. Vlada je najavila da štrajkaši od sada neće uopšte dobiti plate, ali to ih nije pokolebalo da odustanu od štrajka.

Istovremeno, nove afere tresu Hrvate. Saznalo se da je kćerka predsednika Sabora Gordana Jandrokovića uprkos štrajku rešila svoj problem na sudu, a da je ministar prosvete Radovan Fuks preko reda primljen na pregled, dok je stotinu građana strpljivo čekalo lekara. Nije razjašnjena ni afera sa prodajom gasa za „jedan evro”, a očito su za ovaj misteriozni poslovni potez znali i ministar privrede i predsednik uprave Hrvatske elektroprivrede koja je viškove gasa prodala po simboličnoj ceni.

Dok se poslanicima Sabora žuri na letnji raspust, sada će morati da se odrede prema lavini mega i mini afera koje potresaju Hrvatsku. Tu je i problem skupoće koji Hrvatsku stavlja u red najskupljih turističkih zemalja, sa posledicama za naredne sezone. Svakog dana izbije nova afera, bez posledica za njene aktere, a premijer Andrej Plenković grčevito brani svoje ministre. Naime, u dva njegova mandata zbog afera je otišlo gotovo dvadesetak ministara, a pred nove izbore vladajuća stranka ne želi dozvoliti novu „municiju” opoziciji, koja stalno tvrdi da je ovo najkorumpiranija vlast u istoriji Hrvatske.

Iako je SDSS glavni koalicijski partner, u vladajućoj koaliciji nakon lavine afera koje tresu zemlju drže se po strani i ne komentarišu naelektrisanu atmosferu u političkom životu. Milorad Pupovac je ponovo izabran za predsednika Srpskog narodnog veća i uz zadovoljstvo je konstatovao pomake nabolje u životu Srba u Hrvatskoj. Očito, zadovoljan je finansiranjem od strane države koja je izdvojila 767.000 evra za aktivnosti SNV-a, pa ne čudi što se Srbi u Hrvatskoj drže po strani kada je reč o aferama koje uzbuđuju javnost i ponašaju se kao „to se nas ne tiče”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)