PRETI IM KAZNA OD 4.000 EVRA: Detalji privođenja srpskih mladića u Kninu, skinuli hrvatsku zastavu sa tvrđave (VIDEO)

U KNINU su uhapšeni građani srpske nacionalnosti koji su u maju sa čeličnog stuba na kninskoj tvrđavi skinuli hrvatsku zastavu.

ПРЕТИ ИМ КАЗНА ОД 4.000 ЕВРА: Детаљи привођења српских младића у Книну, скинули хрватску заставу са тврђаве (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub RTL

Nakon što su ispitani, sudija je odredio njihovo puštanje na slobodu. Hrvatska policija saopštila je da se incident dogodio 26. maja u mestu Kovačić, na brdu Gradina. Mladić star 20 godina skinuo je zastavu, dok ga je drugi dvadesetogodišnjak snimao. Nakon toga su snimak stavili na društvene mreže i prosledili je muškarcu (49) koji ju je delio na internetu.

Snimka prikazuje dva mladića sa podignuta tri prsta, a hrvatske službe su podigle optužnicu zbog omalovažavnja zastave Republike Hrvatske, nakon čega je usledila prijava Javnom tužilaštvu u Šibeniku. Na snimku jedan od mladića kaže ”ajmo, skidanje, skidanje, tako je”, a kasnije je utvrđeno da su obojica srpske nacionalnost.

Građani su sami prepoznali mladiće kada su videli snimku na TikToku, a usledile su brojne reakcije u Kninu i okolini, gde u poslednje vreme nisu zabeleženi ekscesi. Branitelji su odmah pozvali Hrvatski sabor da se odredi prema sličnim delima, a gradonačelnik Knina Mario Čaćić najavio je da će grad poduzeti nove mere kako se to ne bi događalo.

- Postavićemo kamere kako bi bilo snimljeno svako približavanje zastavi, a već sada je postavljena rasveta - tvrdi prvi čovek Knina.

Reagovala je i potpredsednica hrvatske vlade Anja Šimpraga iz redova SDSS-a koja je osudila skidanje zastave i izrazila žaljenje što se to dogodilo.

- Mi sve vreme radimo na politici pomirenja i takvi postupci nikome ne koriste, već prave štetu.

Reagovao je i šibensko-kninski župan Marko Jelić, koji je nedavno osnovao vlastitu političku stranku sa kojom će izaći na izbore.

- Kao aktualni župan i bivši gradonačelnik Knina radio sam i radim na promociji tolerancije, uključivosti i jednakopravnosti. Izrazito sam ponosan što smo u sredinama gde žive hrvatsko i srpsko stanovništvo uspeli da ostvarimo dijalog i sinergiju na korist opšte zajednice. Ovakvi nepromišljeni incidenti ne mogu ići u prilog demokratskoj budućnosti.

Ocenio je da skidanje zastave varvarizam i da su time povređeni Hrvati, kao i Srbi koji su prihvatili Hrvatsku kao svoju domovinu. Inače, ovo nije prvi put da je skinuta zastava sa kninske tvrđave, a do sada nisu bile predviđene neke ozbiljnije kazne. Međutim, novi zakon otvara mogućnost da će mladići biti kažnjeni čak sa 4.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)