SERIJA BOMBAŠKIH NAPADA U RIJECI: Uhapšen hrvatski i nemački državljanin

Tri eksplozivne naprave, uz grafit napisan na ćirilici na kojem piše ”smrt”, potresle su Rijeku u noći od subote na nedelju.

СЕРИЈА БОМБАШКИХ НАПАДА У РИЈЕЦИ: Ухапшен хрватски и немачки држављанин

Svetigora

Bombe su postavljene nešto posle ponoći pred šoping centrom gde je trgovački lanac Plodne, ali policija je brzom intervencijom uspela da uhvati dvojicu bombaša.

Jedan hrvatski i jedan nemački državljanin uspeli su da aktiviraju jednu bombu koja je uznemirila brojne Riječane, a kada su išli do drugog šoping centra gde su takođe hteli da postave eksplozivnu napravu policija ih je uhapsila. Treću su nameravali da postave kraj šoping centra u Kostreni, koji je takođe u vlasništvu Plodina. Ispred Tauer centra, najvećeg u Rijeci je grafit, a policija sada proverava da li je ispisan neposredno pred eksploziju koja nije izazvala veću štetu.

I pre sedam dana u jednom riječkom šoping centru je bila postavljena bomba, a istraga će utvrditi da li je na udaru vlasnik trgovačkog lanca Plodine koji je iz Rijeke. Nedavno je bomba pronađena kraj luksuznog hotela Ambasador u Opatiji, koji je u vlasništvu jedne austrijske porodice. Sve ukazuju da eksplozije imaju međunarodnu dimenziju, a na osnovu prvih rezultata istrage policija sumnja da je reč o kriminalu i  da nema u pozadini političkih dimenzija.

Policija u je Rijeci u poslednjih tridesetak dana intenzivno slagala kockice koji upućuju da trag vodi u inostranstvo, a cilj je bioo trgovačk i lanac i hotelski kompleks. Jedini vlasnik Plodina je Mile Ćurković, koji veoma retko istupa u javnosti. Kompaniju je osnovao pre trideset godina i danas su Plodine među četiri najveća trgovačka lanca u Hrvatskoj. Ćurković je ekonomist, a karijeru je kao predavač informatike započeo u rodnom Benkovcu. Nakon toga se zaposlio u Plodinama i kada je firma došla u probleme uzeo je kredit Hipo banke i kupio je. Rekao je ”bio sam na pravom mestu u pravo vreme”. Danas Plodine imaju gotovo sto supermarketa, a godišnji im prihod raste oko 6 odsto.

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da su eksplozije na riječkom području povezane i da policija nastavlja sa opsežnim istraživanjem koje se provodi i sa policijama susednih država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO JE PRIPREMA ZA DRŽAVNI UDAR: Milanović -  Gotovo je, ne mogu ništa