POPLAVE U REGIONU: Izlile se reke u BiH i Hrvatskoj - Na Uni kritično

Novosti online

15. 05. 2023. u 07:51

REKA Una izlila se iz korita u Nacionalnom parku, jake kiše izazivaju bujične poplave, a velike količine vode slivaju se sa okolnih brda u niže delove i preko saobraćajnica, saopšteno je iz Nacionalnog parka "Una". Zbog kiše koja neprestano pada reka Zrmanja izlila se preko zaštitnog zida na području grada Obrovca, kao i reka Otuče u opštini Gračac.

ПОПЛАВЕ У РЕГИОНУ: Излиле се реке у БиХ и Хрватској - На Уни критично

Foto: Printscreen Youtube/Klix.ba

U saopštenju Nacionalnog parka „Una“ navodi se da su zbog izlivanja reke Une iz korita za posetioce zatvoreni ulazi Gorjevac i Ćelije koji vode prema Štrbačkom buku.

U mestu Donji Petrovići na području opštine Krupa na Uni rečica Vojskova izlila se iz korita na regionalni put Dubovik - Petrovići - Bušević, rekao je načelnik te opštine Mladen Kljajić, prenose Nezavisne novine.

Kljajić je rekao da je saobraćaj na tom putnom pravcu otežan.

Zbog obilnih padavina poplave su pogodile srpsko povratničko selo Jelašinovci kod Sanskog Mosta, prenosi RTRS.

Obilne padavine izazvale su probleme i u Prijedoru, ali za sada ne preti izlivanje većih vodotoka, potvrđeno je u prijedorskoj Civilnoj zaštiti.

U naselju Vrbice preventivno se postavljaju vreće s peskom uz rečicu Miloševicu, koja je i dalje u koritu, mada raste, navodi RTRS.

Zbog izlivanja vode na kolovoz otežan je saobraćaj na širem području Prijedora, Novog Grada i Kostajnice.

Vodostaj Sane u Novom Gradu dostigao je nivo od 320 centimetara, uvedene su redovne mere odbrane od poplava, a u nedelju veče su uključene pumpe na toj reci.

Hrvatska: Izlile se Zrmanja i Otuča, Gračac i Obrovac pod vodom

Zbog kiše koja neprestano pada reka Zrmanja izlila se preko zaštitnog zida na području grada Obrovca, kao i reka Otuče u opštini Gračac, gde su upućeni vatrogasci, pripadnici HGSS-a i civilne zaštite sa čamcima za evakuaciju.

Nadležne službe su na terenu, a evakuišu se stanovnici čije su kuće najugroženije, saopštila je civilna zaštita, prenosi portal Indeks.

Zbog obilne kiše i poplavljenih puteva na području Zadarske županije zatvorene su pojedine saobraćajnice, saopštio je u nedelju veče Hrvatski auto-klub.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna