APEL ŽELJKE CVIJANOVIĆ: Hitno se vratiti na teren dogovora i usaglašavanja

Novosti online

25. 02. 2023. u 19:18

SRPSKI član i predsedavajuća Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da sva postupanja u BiH treba pod hitno vratiti na teren dogovora i usaglašavanja.

АПЕЛ ЖЕЉКЕ ЦВИЈАНОВИЋ: Хитно се вратити на терен договора и усаглашавања

Foto: D.Pozderović

„Ako način rada bude suprotan tome i u drugim oblastima, onda ćemo opet stići – nigde“, rekla je ona.

„Prvo, meni je razočaravajuće da smo ponovo došli u ovu situaciju. Kada dajete instrukcije za glasanje, tu nije reč o ličnim, političkim ili etničkim principima. Čak ni o državnim, jer u ovoj zemlji niko sam ne predstavlja državu već iza toga stoje kolektivni organi“, rekla je ona, prenosi RTRS.

Dodala je da je reč prvenstveno o Ustavu i poštovanju procedura i tu su stvari jasne, a „šta ko od nas misli o nekoj materiji ili sadržaju o kojem se opredeljujemo, ili šta od nas očekuje neko iz spoljnog sveta, to je neka sasvim druga stvar“.

Upitana da prokomentarišeizjavu ministra inostranih poslova u Savetu ministara Elemdina Konakovića da ne smatra da je prekršio Ustav time što je dao instrukciju ambasadoru BiH u UN Svenu Alkalaju o načinu glasanja u UN, iako za to nije bilo konsenzusa u Predsedništvu BiH, Cvijanovićeva je ponovila da je za spoljnu politiku nadležno Predsedništvo BiH, a da Ministarstvo inostranih poslova sprovodi tu politiku, a ne kreira je.

„Šta je tu nejasno? Ako tri člana Predsedništva podrže nešto onda je Instrukcija MIP-a da se glasa „za“, ili da se glasa „protiv“ ako su u tome jednoglasni u Predsedništvu BiH. Onda kad imaju različita mišljenja tri člana Predsedništva, ili se slože da treba biti uzdržan, tada MIP daje instrukciju - biti „uzdržan““, ukazala je Cvijanovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!