SARAJEVO UDARILO NA NEMCA: Alkalaj na sednici Saveta bezbednosti optužio Šmita za destabilizaciju zemlje

Novosti online

02. 11. 2022. u 23:07

AMBASADOR BiH u UN Sven Alkalaj na sednici Saveta bezbednosti oštro je kritikovao Kristijana Šmita, optuživši ga da je preduzeo radnje suprotne Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH, dovodeći je u stanje destabilizacije.

САРАЈЕВО УДАРИЛО НА НЕМЦА: Алкалај на седници Савета безбедности оптужио Шмита за дестабилизацију земље

Foto: RTRS

On je istakao da je Šmit u potpunosti uništio princip vladavine prava koji podrazumeva ravnopravnost svih pred zakonom, bez izuzetka.

Alkalaj je naveo da je BiH ustavom utvrđena kao demokratska zemlja koja deluje pod vladavinom prava i slobodnim i demokratskim izborima, a da je Šmit taj princip prekršio nametanjem izmena izbornih pravila po završetku izbora.

Prema njegovim rečima, Šmit je prevario sve birače u BiH, jer bi oni sigurno glasali drugačije da su bili upoznati sa novim izbornim pravilima.

Alkalaj je naveo da je Šmit prevario sve aktere izbora, odnosno političke partije i nezavisne kandidate, koji bi ponudili drugačije izborne liste i izborni programi koji bi bili u skladu sa novim izbornim pravilima.

- Kako BiH može sprovesti svoj ustavni princip da je demokratska zemlja, ako se menjaju pravila izbora pravila izbora posle izbora? To nikako ne može, a visoki predstavnik je taj koji je to onemogućio, koji u svom radu nema pravo da radi bilo šta suprotno Ustavu BiH. Da li to znači da BiH i njeni građani nisu dovoljno dobri za potpunu demokratiju? - upitao je Alkalaj.

Prema njegovom mišljenju, druga sporna stvar je to što je Šmit nametnuo ovakve izmene Izbornog zakona BiH čije se vrednovanje sprovodi kroz matematičku formulu i koeficijent za učešće u izbornom procesu.

- To znači da imate državljana BiH koji su etnička manjina u određenim delovima zemlje i koji imaju koeficijent od na primer 0,5, dok građani iste nacionalnosti u južnom delu BiH imaju koeficijent 1,5, što im daje veća prava i šanse u izbornom procesu. To je krajnji oblik etničke diskriminacije, koji je zabranjen aktima UN kao što su Konvencija o građanskim i političkim pravima i Evropska konvencija o ljudskim prava i osnovnim slobodama - dodao je Alkalaj.

Treća sporna stvar za Alkalaja je to što je Šmit nametnuo amandmane na Ustav Federacije BiH koristeći dva različita popisa, jedan iz 1991. i drugi iz 2013. godine, navodeći da njegova odluka pokazuje nameru da u saradnji sa Hrvatskom obezbedi neograničeno učešće u vlasti za jednu političku stranku - HDZ koja je ogranak te političke stranke iz Hrvatske, prenosi RTRS.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)