"MIR I DALJE NESTABILAN": Savet bezbednosti UN produžio mandat EUFOR-a u BiH

Novosti online

02. 11. 2022. u 22:49

SAVET bezbednosti UN produžio je večeras mandat EUFOR misije Altea (multinacionalnih stabilizacijskih snaga predvođenih EU) u Bosni i Hercegovini za još godinu dana.

МИР И ДАЉЕ НЕСТАБИЛАН: Савет безбедности УН продужио мандат ЕУФОР-а у БиХ

Foto: Printskrin/ Eufor

Zamenica stalnog predstavnika Ruske Federacije Ana Jevstignejeva pročitala je izveštaj Republike Srpske upućen Savetu bezbednosti.

Ona je rekla da Zapad konstantno pokušava da predstavi Republiku Srpsku kao izvor problema u BiH i demonizuje sve što se ne uklapa u evroatlantski okvir koji se nameće narodima u BiH, prenosi RTRS.

Kineski ambasador u UN Geng Šuang rekao je da nakon izbora politička situacija u BiH ulazi u novu fazu i izrazio nadu da će strane u BiH zadržati aktuelni pozitivan zamah i da će zajedno unapređivati političku agendu.

Predstavnik SAD pozdravio je jednoglasno usvajanje rezolucije o produženju mandata EUFOR misije Altea čime je poslata poruka o jasnom podržavanju ove veoma važne misije za održavanje mira i bezbednosti u BiH.

Predstavnica Velike Britanije ocenila je da je BiH napredovala od 1995. godine, ali da je "mir i dalje nestabilan" i da EUFOR ima veliku ulogu u održavanju mira. Ona je istakla da Velika Britanija ostaje posvećena poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predstavnica Francuske u UN Natali Broadherst rekla je da vlasti u BiH moraju da pokažu volju za dijalog i da se angažuju na sprovođenju reformi. Dodala je da Francuska podržava evropsku perspektivu BiH i ostatka zapadnog Balkana.

Predstavnici Norveške i Irske podržali su kandidatski status EU za BiH.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik uputio je ranije pismo predsedavajućem SB UN Haroldu Agjemanu u kojem je naveo da delegaciju na sastanku ovog tela nije odobrila BiH niti su je ovlastile relevantne institucije nego je, kako je naveo, treba smatrati "privatnom ekspedicijom samoizabranih članova".

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)