AMERIKANCI NAORUŽAVAJU SARAJEVO: Posle britanske isporuke Prištini, Pentagon šalje "džaveline" i PVO sisteme vojsci BiH

Novosti online

21. 04. 2022. u 12:28

KOMANDANT Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Senad Mašović rekao je danas da će Vašington uskoro isporučiti rakete "džavelin" i PVO sisteme Sarajevu.

АМЕРИКАНЦИ НАОРУЖАВАЈУ САРАЈЕВО: После британске испоруке Приштини, Пентагон шаље џавелине и ПВО системе војсци БиХ

Foto: Shutterstock/Ilustracija/Jutjub/Gung Ho Vids

Mašović, koji se vratio iz posete Americi, gde je razgovarao sa zvaničnicima Pentagona, guvernerom i partnerima iz Nacionalne garde Merilenda, rekao je i da će uskoro biti održane specijalne vežbe OS BiH i američke vojske.

- Imali smo mogućnost da iskažemo naše potrebe kada je u pitanju jačanje kapaciteta i sposobnosti OS BiH. Za nas su vrlo bitne stvari jačanje protivvazdušne odbrane, unapređenje mobilnosti, jačanje protivoklopnih sposobnosti, ali i sprovođenje specijalnih vežbi OS BiH i vojske SAD koje će se ubrzo desiti, kako u BiH tako i izvan nje - rekao je Mašović.

On je otkrio i da će vrlo brzo Oružanim snagama BiH biti isporučena i specifična oprema.

- Neke informacije još ne mogu da otkrijem, ali sada mogu reći da je reč o protivoklopnim sistemima "džavelin", trenutno najboljim u svetu, PVO sistemima, odnosno raketama kratkog i srednjeg dometa, te nekim dodatnim specifičnim potrebama. Očekujemo otpočinjanje obuke na tim sredstvima, a nadam se i otpočinjanju procesa isporuke - rekao je Mašović za sarajevske medije.

Izjava komandanta Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH dolazi u svetlu pojačanih pritisaka na Banjaluku i uvođenja sankcija rukovodstvu Republike Srpske, ali i trenda naoružavanja u regionu.

Kako su "Novosti" već pisale, Velika Britanija će tzv. Kosovu poslati rakete "džavelin", kao i protivtenkovske projektile "NLAW".

Ove rakete tokom poslednja dva meseca okosnica su gotovo svih zapadnih isporuka naoružanja Ukrajini, za rat protiv Rusije. 

Da apsurd bude veći, dok Zapad naoružava Sarajevo i Prištinu, nedeljama se već vodi kampanja protiv naše države zbog prijema naoružanja koje je naručeno i plaćeno još 2019. godine, i ne podleže nikakvim sankcijama SAD.

Tako su Aljbin Kurti i Milo Đukanović napali predsednika Vučića zbog isporuke kineskog PVO sistema FK-3, koji je po svojoj prirodi odbrambeno oružje i ne ugrožava nikoga u regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna