RESTITUCIJA ZA DUBROVAČKU MAČKU: Ima li Anastazija pravo na život u palati Sponza - pitanje na koje se odgovor traži i u anketi

Agencije

17. 04. 2022. u 09:24

U DUBROVNIKU je u toku polemika o sudbini ulične mačke Anastazije, koja je nedavno iseljena iz jedne od najlepših palata u tom srednjovekovnom gradu, javila je agencija Frans pres.

РЕСТИТУЦИЈА ЗА ДУБРОВАЧКУ МАЧКУ: Има ли Анастазија право на живот у палати Спонза - питање на које се одговор тражи и у анкети

Privatna arhiva

Mačka, koja je turistička atrakcija za posetioce palate Sponza, odabrala je da svoje vreme provodi u tom gotičko-renesansnom zdanju iz 14. veka.

Anastazija je prvo izabrala za svoju kućicu jedan sanduk u palati, a potom joj je Dubrovčanin Srđan Kera napravio kućicu u istom stilu palate sa plišanim jastukom tamnocrvene boje i natpisom "Anastazija".

Međutim, rukovodstvo dubrovačkih muzeja, koje se nalazi u palati, zatražilo da se ukloni njena kućica, na nezadovoljstvo aktivista za prava životinja.

Niko ne sme da ošteti "jedinstvenu i istorijsku celinu" Dubrovnika, "posebno gradnjom skloništa ili naselja", navelo je rukovodstvo dubravačkih muzeja.

Odluka je izazvala burne rasprave. Na društvenim mrežama sve su češći pozivi za zaštitu mačke koja je prošle godine već bila proterana iz improvizovanog skloništa.

"Anastaziji je potrebna njena kuća! Vratite joj kuću! Po svemu sudeći, institucije kulture vode ljudi bez kulture", napisao je jedan korisnik na "Fejsbuku".

U onlajn-anketi, koju su organizovale lokalne novine, 90 odsto od 4.500 učesnika smatra da Anastazijina kućica treba da ostane u palati.

"To je njena kuća. To je samo jedna mačka, nema ih tamo 70", naveo je Kera.

U međuvremenu, mačka ima svoju stranicu na "Fejsbuku", naslovljenju "Kneginja Anastazija", a onlajn peticija kojom se poziva da joj se vrati kuća prikupila je do danas gotovo 12.000 potpisa.

SAMO DA SU "DEBELE"

UPRAVI muzeja je u pomoć́ priskočio gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković,́ koji je napomenuo da je grad dom mnogo mačaka lutalica i da se može pohvaliti činjenicom da su sve "dobro uhranjene" i da nisu "mršave".

"To pokazuje kako ovaj grad ima suživot sa životinjama. Zašto bismo ih sada smeštali?", dodao je Franković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)