JAHTA VLASNIKA "VOCAPA" U HRVATSKOJ: Ko su svetski moćnici koji letuju u dubrovačkom akvatoriju

Tanjug

11. 08. 2021. u 11:55

MEĐU svetskim moćnicima koji su usidrili svoje skupe jahte na hrvatskom Jadranu su i suosnivač VocApa, ruski biznismen Oleg Deripaska, američki filmski i medijski milijarder Beri Diler i mnoge druge, svetski poznate face.

ЈАХТА ВЛАСНИКА ВОЦАПА У ХРВАТСКОЈ: Ко су светски моћници који летују у дубровачком акваторију

Foto: Instagram

Iako je trenutna ''zvezda'' Dubrovnika Harison Ford, slavni glumac koji je, kako se navodi, svojom jednostavnošću, pristupačnošću i skromnošću proteklih dana osvojio srca žitelja krajnjeg juga Hrvatske, pogled na usidrene jahte od Cavtata do Elafita i širem dubrovačkom akvatoriju izaziva znatiželju ko sve na njima uživa.

Meštane Drača, pišu mediji, danas je ''raspametila'' luksuzna megajahta suosnivača VocApa, koja se usidrila sa pogledom na Pelješki most.

Meštani su, kažu, šokirani veličinom ovog plovila koje im se takoreći usidrilo ispred kućnog praga, a reč je o 74-metra dugoj megajahti ''Mogambo'' koja navodno pripada američkom milijarderu Janu Koumu, jednom od osnivača i bivšeg izvršnog direktora komunikacijske platforme ''WocAp''.

Ova jahta je, navodi se, izgrađena 2012. godine u nemačkom brodogradilištu Nobiskrug, a dobila je ime po poznatom filmu iz 1953. godine s Klerkom Gebelom, Grejs Keli i Avom Gardner. Brod plovi pod zastavom Kajmanskih ostrva i može da primi do 19 članova posade i 12 gostiju u šest luksuznih kabina. Ova jahta čest je ''gost'' u dubrovačkom akvatoriju, tako je viđena 2021, 2018., 2015. Inače, ''Mogambo'' na svahiliju znači ''strast''.

Prema pisanju medija, jutros je u Luku Gruž uplovio bermudski jedrenjak s tri jarbola ''E 1'', odnosno ''Eos''. Dužine je preko 90 metara, jedna je od najvećih privatnih jahti na svetu, u vlasništvu je američkog biznismena, filmskog i medijskog milijardera Berija Dilera. Godine 1994. primljen je u Televizijsku kuću slavnih. Njegova supruga Diana fon Furštenberg poznati je modni dizajner.

Prekoputa ''Eosa'', u marini Frapa u Gruži vezana je manja, ali takođe luksuzna jahta ''Halo'', u vlasništvu Marí Asunsion, meksičke poslovne žene i predsedateljice ''Tresalio Kapitala'', firme za rizični kapital čija neto vrednost iznosi više od pet milijardi američkih dolara. Inače, ona je supruga milijardera Tonija Garze.

Južnije od Dubrovnika, pred Cavtatom, poput niske bisera jedna do druge bacile su sidro jahte ''11 11'', vredna 65 miliona meričkih dolara, jahta ''Si as'' vredna pet miliona dolara više nje ''Nabija'' čija je cena 50 miliona američkih dolara. A tu je, kažu, i ''Sputnik'', tegljač preuređen u luksuznu jahtu.

Vlasnik jahte '' 11 11'', britanski je preduzetnik Nik Kandy koji se obogatio na luksuznim nekretninama, a suosnivač je i vodeće svetske firme za dizajn enterijera.

Na jahti ''Si As'' odmara se ruski milijarder Anatolij Lomakin suvlasnik'' Investstoya'', firme koja ulaže u razvoj stambenih nekretnina.

Na, za 20 miliona američkih dolara jeftinijoj, '' Nabiji'' uživaju braća Mohamed i Mesa Al Marzoud, kuvajtski biznismeni.

Njihov trgovački centar sa 360 prodavnica ''Al Kout'' jedno je od najvećih kuvajtskih odredišta za kupovinu i zabavu, a uključuje marinu, hotele, bioksop i restorane. Uz to, deoničari su Ahli Junajted Benk, najveće banke u Bahreinu. Braća su nazvali jahtu po svojoj majci.

Luksuzni tegljač ''Sputnik '' je, pak, u vlasništvu Olega Deripaske, ruskog oligarha i industrijalca, koji je vrlo blizak Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije, piše portal i dodaje da je on i osnivač jedne od najvećih ruskih industrijskih grupacija koja se bavi aluminijem, energijom, građevinarstvom i poljoprivredom, kao i osnivač najveće ruske dobrotvorne zadužbine.

Inače, Deripaska je investirao u crnogorsku marinu ''Porto Montenegro'' u Tivtu, a ''Sputnik'' mu služi kao brod za logistiku njegovoj glavnoj jahti ''Kvin K'', 73 metra dugom plovećem dvorcu, kako je nazivaju, vrednoj 65 milijuna američkih dolara koja je inače čest gost na Mljetu.

Tu je i jahta Helios 2 u vlasništvu Lorenca Jozefa Fertite, italijansko-američkog biznismena, ulagača i filantropa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere