USTAŠKI HEPENING U SPLITU: Hrvatska "obeležila" Dan NDH

J. KERBLER

11. 04. 2022. u 07:15

SMOTRA crnokošuljaša, ustašluk i uzvikivanje "Za dom spremni" i ove godine je u Splitu obeležilo postrojavanje hosovaca iz devete jedinice "Rafael Boban".

УСТАШКИ ХЕПЕНИНГ У СПЛИТУ: Хрватска обележила Дан НДХ

Foto: Printskrin

Kao i prošlih godina na postrojavanju hosovaca povodom 31. godišnjice od formiranja te jedinice prisustvovali su i predstavnici vlasti, među kojima je bio i Mate Šimundić, predsednik Županijske skupštine, kao i brigadir Matko Raos, izaslanik potpredsednika hrvatske vlade Tome Medveda.

- Ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. aprila 1941 - rekao je izaslanik hrvatske vlade, podsećajući na dan kada je formirana takozvana Nezavisna Država Hrvatska.

Govor je pred postrojenim hosovcima održao Marko Skejo, rekavši da je "ova bojna rođena u ratu nametnutom od velikosrpskog agresora. Ona je bila noćna mora za četnike i zlotvore koji su pred njom bežali glavom bez obzira".

Skejo je poručio da se stide "kukavice, dezerteri i ljubitelji crvene zvezde" koji pljuju po HOS-u.

- Danas deo političara participira u vlasti države protiv koje su se borili, pri vlasti su oni koji su učestvovali u "oslobađanju Vukovara" - rekao je Skejo, dok su njegovi "bojovnici" izvikivali Za dom spremni.

- Nekima smeta pozdrav Za dom spremni, on nije izraz mržnje, već izraz ljubavi prema domu i hrvatskom narodu. Neprijateljima hrvatstva smeta spomenik HOS-u, a kočopere se spomenici četnicima. Može li niže.

Skejo kaže i da se danas "diljem sveta" kliče "Slava Ukrajini" i da nikome ne pada na pamet da taj pozdrav zabrani. Penzionisani pukovnik je govor završio "starim hrvatskim pozdravom", "za dom", dok su prisutni uzvikivali "spremni".

Pred okupljenima hosovcima govor je održao i general Ante Prkačin rekavši kako je u Splitu svečarska atmosfera. "Da se ja pitam, ja bih rekao kako je najvrednija postrojba ustaška crna legija", kazao je Prkačin bez ikakve reakcije predstavnika vlasti i policije.

* * * * * * * *

Ministar policije Aleksandar Vulin

Hrvati se još ne odriču NDH

MINISTAR policije i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin izjavio je juče da je 81 godina prošla od prvih ustaških klanja srpske dece, a da konačnog odricanja od NDH među Hrvatima još nema.

- Zlo koje je NDH nanela čovečanstvu, toliko je da bi datum njenog formiranja trebalo izbrisati iz kalendara - naveo je Vulin u saopštenju.

Foto: Tanjug

- NDH nije stvorena samo voljom Ante Pavelića, pa ni Hitlera. NDH je bila izraz "povijesnih težnji hrvatskog naroda za samostalnom državom", kako je priznao Franjo Tuđman. NDH je velika sramota hrvatskog naroda i stotine hiljada ubijenih Srba, Jevreja, Roma i malobrojnih protivnika ustaša među Hrvatima, morali su biti dovoljan razlog da se neko u ime hrvatskog naroda izvini i pokaje.

Do izvinjenja, kako navodi, nikada nije došlo, a ponavljanje zločina nad Srbima u "Oluji" dokaz je da nema ni pokajanja.

- Kao što je ustaše na vlast dovela ogromna većina hrvatskog naroda, tako i raskid i odricanje od zločina NDH može da nastupi samo voljom ogromne većine Hrvata - naveo je Vulin povodom godišnjice osnivanja Nezavisne Države Hrvatske 10. aprila 1941. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (2)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni