HRVATSKA SLAVI DAN FORMIRANJA GENOCIDNE NDH: Bakljade, ustaške zastave i pesme u Splitu (VIDEO)

Tanjug

10. 04. 2021. u 13:40

U JEDNOM tržnom centru u Splitu danas je muškarac šetao sa zastavom na kojoj je grb HOS-a i ustaškim natpis „Za dom spremni“, na dimnjaku splitske fabrike okačen je transparent sa mapom NDH, dok je sinoć u Splitu organizovana bakljada tokom koje su pevane ustaške pesme. Inače, 10. april je godišnjica osnivanja zločinačke Nezavisne Države Hrvatske.

ХРВАТСКА СЛАВИ ДАН ФОРМИРАЊА ГЕНОЦИДНЕ НДХ: Бакљаде, усташке заставе и песме у Сплиту (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Hrvatski mediji navode ove primere „obeležavanja“ 80 godina od osnivanja NDH.

Tako je „Dalmacija danas“ objavio fotografije čoveka koji u tržnom centru nosi zastavu sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. Kako je objavio taj mediji, muškarac je nosio kapu i majicu na kojima su takođe bila ustaška i obeležja HOS-a, ekstremističke paravojne organizacije iz vremena rata u Hrvatskoj 1991-1992. godine, koja je nosila crne uniforme i ustaška znamenja.

Hrvatski portal Indeks takođe je javio da se društvenim mrežama širi snimak ustaške proslave koja se dogodila u petak uveče na ulazu u Split, na kojoj je grupa ljudi zapalila baklje i pevala ustaške pesme.

Dalmatinski portal navodi da je na dimnjaku nekadašnje „Končarove“ fabrike u Splitu osvanuo transparent na kom je nacrtana mapa NDH obojena u boje hrvatske zastave i šahovnicu, uz poruku „Ona je ljubav koja ne može proć“.

Na današnji dan - 10. aprila 1941. godine formirana je tzv. Nezavisna Država Hrvatska, u kojoj su počinjeni najsvirepiji masovni zločini i genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!