ATAK NA ISTINU I REPUBLIKU SRPSKU: Oštre reakcije na zabranu ulaska u BiH profesoru univerziteta Milošu Koviću

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 03. 2022. u 08:00

ZABRANA ulaska u BiH univerzitetskom profesoru Milošu Koviću, sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, predstavlja atak na Republiku Srpsku i srpski narod, kao i klasični pokušaj dizanja međunacionalnih tenzija, oštra je poruka iz Republike Srpske na potez Granične policije BiH, koja na graničnom prelazu Vardište nije dozvolila profesoru Koviću da uđe u BiH, uz obrazloženje da "predstavlja opasnost po bezbednost BiH".

АТАК НА ИСТИНУ И РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: Оштре реакције на забрану уласка у БиХ професору универзитета Милошу Ковићу

Foto N. Skenderija

Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, poručio je da muslimansko političko Sarajevo pravljenjem nekih, samo njima znanih, spiskova navodno "sumnjivih ljudi koji predstavljaju opasnost po bezbednost, žele da stvore osećaj nesigurnosti na graničnim prelazima u Republici Srpskoj".

- Apsolutno mi je nepoznato ko je doneo takvu odluku i čekam odgovor političkog Sarajeva ko je, kada i po čijem nalogu zabranio ulazak profesoru Koviću u BiH. Ovo je još jedan skandalozan čin političkog Sarajeva i muslimanskih obaveštajnih krugova koji mimo znanja bilo koga iz RS donose odluke o zabrani ulaska srpskim intelektualcima i to na teritoriju Srpske - istakao je Dodik.

Milorad Dodik, Foto Novosti

Dodik je podsetio da su u BiH slobodno ulazili borci sa stranih ratišta, dobijali pasoše i državljanstva BiH, a, sa druge strane, univerzitetski profesor za političko Sarajevo predstavlja, kako kažu, pretnju po bezbednost.

Predsednik Narodne partije Srpske Darko Banjac izjavio je da je zabrana ulaska u BiH profesoru Koviću jasan napad na istinu i istoriju srpskog naroda, koji je izvršilo političko Sarajevo.

- Ovo nije diplomatski skandal, ovo se mora reći pravim rečima, a ne uvijati. Ovo je jasan napad na istinu. Političko Sarajevo je ovim činom izvršilo napad na istinu i istoriju srpskog naroda, jer upravo oni hoće tu istinu da prekrajaju - rekao je Banjac.

Prelaz Vardište, Foto UIOB BIH

ALIJIN TELOHRANITELj

POLITIČARI iz Srpske su poručili da je Osman Mehmedagić, direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije, koju kontroliše SDA, izdao nalog Graničnoj policiji BiH da se Koviću zabrani ulazak u BiH.

- Mehmedagić je kadar SDA i ratni telohranitelj Alije Izetbegovića. Tako da nije teško zaključiti iz čije kuhinje je stigao nalog za zabranu - poručuju političari RS.

STRAH OD ISTORIJE SRPSKOG NARODA

PROFESOR Miloš Ković kaže da je Granična policija BiH sama po sebi bila ljubazna, ali da su očito radili po nečijem naređenju.

- Na ulazu u Republiku Srpsku rečeno mi je da ne mogu da uđem, na pitanje zašto, rekli su mi da predstavljam opasnost za bezbednost, za ustavni poredak. Na pitanje šta sam uradio, nisu znali šta da kažu - istakao je Ković.

Ković navodi da je odbio da potpiše rešenje Granične policije jer ga smatra skandaloznim. Dodaje da sve što radi kada dođe u Republiku Srpsku jeste da govori o istoriji srpskog naroda i da to nekome smeta.

- Očigledno ćemo svi biti izloženi sankcijama zbog toga što govorimo i mislimo - kaže Ković.

Miloš Ković je, inače, profesor na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i već 13 godina je gostujući profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024