HRVATI DOGOVORILI KUPOVINU "BREDLIJA": Čime će biti naoružana oklopna vozila iz Amerike

Tanjug

26. 01. 2022. u 16:16

HRVATSKA vlada dogovorila je sa SAD kupovinu borbenih vozila tipa Bradley, čija je ukupna vrednost 196,4 miliona dolara, saopštio je danas hrvatski premijer Andrej Plenković.

ХРВАТИ ДОГОВОРИЛИ КУПОВИНУ БРЕДЛИЈА: Чиме ће бити наоружана оклопна возила из Америке

Foto: Profimedia/Ilustracija

Plenković je u obraćanju novinarima nakon sednice užeg kabineta vlade rekao da je u ranijoj fazi ponuda SAD-a bila da njihova donacija iznosi 45 miliona dolara, ali da je u razgovorima taj iznos podignut na 51,1 milion dolara, što je ukupno 145,3 miliona dolara.

Prema ranijem dogovoru u opticaju je bila nabavka 62 borbena vozila, pet za obuku i 17 za popravke, rezervne delove.

Plenković je rekao da je konačni dogovor da sva 62 borbena vozila budu modernizovana i da je za to obezbeđeno 28 miliona dolara donacije.

Umesto 17 vozila za rezervne delove, biće 22 vozila, a oprema ovih vozila biće takva da uključuje 25 mm automatski top, mitraljez, protivoklopne rakete.

- Na taj način će Hrvatska vojska dobiti novi kvalitet i biti opremljena za izvršavanje svojih zadataka - rekao je premijer i dodao da će se modernizacija vozila odvijati u Slavonskom Brodu.

Na pitanje kada će Bradleyi stići u Hrvatsku, Plenković kaže sva vozila neće stići odjednom, a prva bi trebalo da stignu naredne godina.

- Ona će dolaziti sukcesivno, istovremeno će se jačati kapaciteti i kad se ulovi rutina modernizacije ovih vozila, tako će dolaziti sve više vozila i ona će se stavljati u funkciju. Cilj je da budu kompletno modernizovana i stavljena u funkciju - rekao je Plenković.

BONUS VIDEO: PO PRVI PUT - Ruski mirovnjaci uvežbavaju taktiku "driftovanja" minobacača u Nagorno-Karabahu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)