TROŠKOVI ZA ENERGENTE SKOČIĆE 128 ODSTO: Skoro polovini firmi u Sloveniji ugrožen opstanak zbog skupe energije

Novosti online

25. 01. 2022. u 14:08

UČESNICI u anketi koju je sprovela Privredna komora Slovenije očekuju da će troškovi za energente ove godine skočiti 128 odsto, a gotovo polovina je navela da to opterećenje ugrožava njihov opstanak na dugi rok.

ТРОШКОВИ ЗА ЕНЕРГЕНТЕ СКОЧИЋЕ 128 ОДСТО: Скоро половини фирми у Словенији угрожен опстанак због скупе енергије

Foto: EPA

Energetski troškovi u poslovnom sektoru su prošle godine povećani blizu 18 odsto, prema istraživanju slovenačke privredne komore.

Udeo kompanija koje su navele da im ovo na dugi rok ugrožava opstanak dostigao je čak 47 odsto, dok je 12 procenata kompanija obustavljalo proizvodnju da bi se izborilo s rastućim troškovima energenata.

Trideset procenata firmi je prošle godine pretrpelo rast energetskih troškova veći od deset odsto. Preko 35 odsto je procenilo da će skok u 2022. prestići 300 procenata. Komora je saopštila da pretpostavlja da tu grupu čine kompanije koje su prošle godine imale ugovore o snabdevanju po niskim cenama, a da sada nemaju takve aranžmane ili su potpisale ugovore po tekućim tržišnim cenama.

Samo 21 odsto firmi potpisalo ugovore za nabavku gasa

Podaci pokazuju da je samo 43,5 procenata ugovorima pokrilo celokupnu potražnju za 2022, a tek 21 odsto za gas. Svaka deseta kompanija nema nikakav ugovor o snabdevanju električnom energijom, što znači da mora da je kupuje na tržištu i da je izložena aktuelnoj nestabilnosti, dok 51 odsto učesnika nije sklopilo nijedan ugovor za gas.

Rezultati ankete su pokazali da 27 odsto firmi smanjuje broj zaposlenih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)