SEĆANJE NA STRAVIČNE ZLOČINE USTAŠA: Na Srpsku Novu godinu i na Svetog Vasilija pobili meštane slavonskih sela

Novosti online

14. 01. 2022. u 21:28

U ORGANIZACIJI Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije i Voćina u petak je održan komemorativni skup u znak sjećanja na 261 mještana sela Kometnik, Dobrić i Sekulinaci koje su 13. i 14. Januara 1942. godine pogubile ustaše.

СЕЋАЊЕ НА СТРАВИЧНЕ ЗЛОЧИНЕ УСТАША: На Српску Нову годину и на Светог Василија побили мештане славонских села

Foto D. J.

Bio je to jedan od najvećih ustaških zločina tokom Drugog svjetskog rata na Papuku koje su ustaše počinile u znak odmazde zbog gubitaka u okršaju s partizanskim jedinicama.

-Ovo je samo jedan i nizu velikih tragedija i zločina koji su zadesili srpski narod za vreme Drugog svetskog rata. Osim izrazite mržnje za ovako nešto ne može postojati nikakav razlog. U to vrijeme bilo je dovoljno samo biti pravoslavne vjere i da se tako ubije cela jedna generacija. Posebno nas užasava što je zločin počinjen na Srpsku Novu godinu i na Svetog Vasilija. Svaki relikt ustaškog terora u nama izaziva najveću jezu i ledi nam se krv u žilama. Ipak, danas s ovakvog mesta šaljemo poruke mira i blagostanja, rekla je zamenica predsednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborska zastupnica Dragana Jeckov.

Episkop pakračko-slavonski, vladika Jovan Ćulibrk napomenuo je kako nije slučajno da se zločin dogodio 14. januara na praznik sela Kometnik.

-U Drugom svetskom ratu najviše se ubijalo na praznike, na seoske slave i radosti jer je trebalo radosti pretvoriti u tugu. Trebalo je pre svega ljubav pretvoriti u mržnju jer su se nadali da će mržnja zavladati i kod koji će preživjeti i da će postati jednake zvjeri kao što su oni sami, rekao je vladika Jovan.

O okolnostima zločina i istraživanjima koje je proveo u radu na popisu žrtava govorio je istoričar Milan Radanović.

-U dva dana u dva mesta ubijeno je 259 stanovnika, a u narednim danima ubijene su još dve stanovnice. Reč je o jedinstvenom istorijskom događaju zbog toga što je struktura žrtve i struktura počinitelja jedinstvena. Žrtve su prije ubojstva strijeljanjem i klanjem bile ponižavane i prebijane, a tom svirepošću ustaše su cijelom kraju željele poručiti da se ne isplati bilo kakvo podržavanje partizanskih ustanika, rekao je Radanović.

BONUS VIDEO: NAJNOVIJE BESPILOTNE LETELICE - Dronovi koji čuvaju srpsko nebo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)