BIH BEZ PERSPEKTIVE: Dodik - Budućnost Srpske autonomije

Tanjug

07. 01. 2022. u 12:47

DAN Republike Srpske je važan datum, jer smo tog 9. januara 1992. raskinuli sa iluzijama da će neko drugi da nam da slobodu, rekao je srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik uoči 30 godina od osnivanja RS.

БИХ БЕЗ ПЕРСПЕКТИВЕ: Додик - Будућност Српске аутономије

Foto: Petar Milošević

Dodik je za Radio Beograd rekao da je napredak koji je Republika Srpska ostvarila rezultat borbe za pravo i dostojanstvo, pre svega otporom međunarodnoj intervenciji, koja je uvek bila snažna, a, kako kaže, snažna je i sad.

Dodik Republiku Srpsku u budućnosti vidi pre svega kroz jačanje njene autonomije i, afirmaciju njenih prava.

 - Ukoliko se to ne desi, verujem da će generacije koje dolaze afirmisati naše pravo na samoopredeljenje i da ćemo na taj način moći da odlučujemo o našoj političkoj budućnosti - rekao je Dodik.

Na pitanje kako vidi političku realnost BiH danas, Dodik je odgovorio da je „BiH jedna ozbiljna nevolja za nas ovde i retrogradna struktura“, da je neuspešna, neostvarena i nedovršena zemlja, koja nema nikakvu perspektivu.

"BiH nema ni jedan unutrašnji konsenzus o svom postojanju, ni jedan zajednički praznik, osim Nove godine, BiH nema budućnost. Ona egzistira na sili međunarodne zajednice, a ta sila nije doveka, ona će nestati i ja verujem da će se BiH na miran način razići“, smatra Dodik.

On misli da Bošnjaci greše što se protive izvornom Dejtonu. „Ukoliko ne uspemo da se vratimo na Dejtonski sporazum, Republika Srpska će krenuti ka izlazu“, izjavio je.

Komentarišući proces vraćanja nadležnosti RS, Dodik je podsetio da su one tokom vremena Srpskoj oduzimane, a ne dobrovoljno prepuštane, „iako su prethodne vlasti dale saglasnost za tri oblasti - vojsku, indirektne poreze i prasosuđe“.

Sve ostale nadležnosti, kazao je, kao što su sudovi i tužilaštvo je nametnuto grubim nasiljem visokih predstavnika, kao i da isto važi i za druge oblasti - 83 nadležnosti kroz 140 zakona su nametnuli visoki predstavnici.

 - Ono što je važno je da nije promenjen Ustav BiH i da taj Ustav predstavlja garanciju da ponovo možemo da ovladamo oduzetim nadležnostima. Taj proces je sada na početku i nama predstoje godine borbe za poštovanje Ustava ako je BiH ustavna a ne paraustavna država - ukazuje Dodik.

Odgovarajući na poslednje pritiske sa Zapada, član Predsedništva BIH je ocenio da oni postoje od početka.

 - Mislim da je postojao tajni ili prećutni dogovor Bošnjaka i Amerike, da oni potpišu Dejtonski sporazum, a da će Amerikanci u godinama koje dođu napraviti unitarnu i centralizovanu zemlju. Oni to i rade - ocenio je Dodik.

On smatra i da Vašington promoviše politiku vraćanja u BiH, da bi taj posao završili.

 - U SAD je na vlasti demokratska struktura političara koja je karijere napravila na priči i stereotipima o lošim Srbima i Srbima kao zločincima. Oni sada rade isto što su radili i nekada, kada su Aliji Izetbegoviću i Harisu Silajdžiću obećali da će im izgraditi Bosnu kakvu žele - ocenio je Dodik.

On, međutim, računa na „slovo Dejtonskog sporazuma i međunarodno pravo“, mada, kako kaze, nije naivan da veruje da će veliki i moćni poštovati zakone međunarodnog prava.

Drugo je, kako kaže, volja naroda ovde, a taj narod želi Republiku Srpsku.

Dodik je rekao i da računa na prijatelje i da se povećava broj onih koji su spremni da RS daju podršku.

BONUS VIDEO:

Ovde su Srbi proterali Turke, a Bugari porušili spomenik našim junacima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)