ZABLISTAĆE SRPSKI DOM U VUKOVARU: Srbija i grad Novi Sad pomažu obnovu važne institucije za naše sunarodnike u gradu na Vuki

J. SIMIĆ

30. 12. 2021. u 11:00

U PRISUSTVU gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, u Gradskoj kući u Novom Sadu u sredu je potpisan ugovor kojim će biti obezbeđeno pet miliona dinara za završetak projekta obnove i izgradnje Srpskog doma u Vukovaru pri Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja. U obnovu ove jedne od malobrojnih preostalih srpskih ustanova u gradu na Vuki, Republika Srbija do sada je uložila milion evra.

ЗАБЛИСТАЋЕ СРПСКИ ДОМ У ВУКОВАРУ: Србија и град Нови Сад помажу обнову важне институције за наше сународнике  у граду на Вуки

Srpski dom pre i posle uređenja fasade / Foto N. Fifić - Vikipedija

Ugovor su potpisali direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo, Njegovo preosveštenstvo episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim i predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Gradonačelnik Vučević kazao je da je na ovaj način realizovan dogovor prilikom njegove poslednje posete Vukovaru kada se sastao sa liderima našeg naroda u Hrvatskoj.

- Ponosan sam na to što je Republika Srbija investirala u obnovu Srpskog doma u Vukovaru i što će Srbi u tom regionu dobiti mesto saborovanja i očuvanja nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta. Ponosan sam, takođe, što je naša država omogućila da Hrvatsko nacionalno veće postane vlasnik kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu i time iskazala ispravan odnos prema Hrvatima koji žive u Srbiji. Nadam se da ćemo dočekati vreme da ćirilica ne bude problem u Vukovaru, jer različitost ne ugrožava nikoga - naglasio je Vučević i najavio da će podrška srpskoj zajednici u Hrvatskoj biti nastavljena.

Gradonačelnik Novog Sada je izrazio želju da naš narod u Hrvatskoj ima pravo da iskaže svoj identitet, jer su Srbi podarili na tim prostorima ozbiljnu kulturnu i ekonomsku baštinu, iznedrili velike mislioce, vladike i naučnike.

Episkop osečkopoljski i baranjski gospodin Heruvim zahvalio se na donaciji i istakao da će Srpski dom biti prosvetna, kulturna i duhovna institucija koja će doprineti nastavku istorije srpskog naroda u Vukovaru.

- Republika Srbija nas nesebično podržava u tome da afirmišemo svoju zajednicu i to kao narod ljubavi, mira i sloge - rekao je episkop Heruvim.

Po rečima Dejana Drakulića, sredstva Grada Novog Sada biće iskorišćena za završetak projekta, a Duško Ćutilo je istakao da je, od 2021. godine, Fond odlukom Skupštine AP Vojvodine dobio nove nadležnosti i da sada može sveobuhvatnije da pruži podršku Srbima u regionu.

Potpisivanje Ugovora u Novom Sadu / Foto Grad Novi Sad

TEŠKO OD 1733.

PRVOBITNA zgrada Srpskog doma, izgrađena 1733. za pravoslavnu srpsko-ruskoslovensku školu izgorela je u požaru 1822. Inicijativu za izgradnju zdanja na istom mestu pokrenuo je advokat Svetislav Novak, a priloge su sakupili ugledni vukovarski Srbi. Srpski dom izgrađen je 1904, a osvećen je naredne godine o Svetom Savi. Posle Drugog svetskog rata zgrada je nacionalizovana, a sa pročelja je uklonjen ćirilički natpis "Srpski dom". Teško je oštećena u ratu 1991. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri