VIKTOR ORBAN ZAUZEO PRINCIPIJELAN STAV: Diplomata Zoran Milivojević o nepoželjnim liderima u Sarajevu

Novosti online

25. 12. 2021. u 12:14

DIPLOMATA Zoran Milivojević ocenio je da definitivno postoji svest da je "Inckov zakon" doneo štetu i postao smetnja normalnom funkcionisanju BiH, te da ne mogu proći istrage Sarajeva protiv funkcionera Republike Srpske zbog navodnog napada na ustavni poredak.

ВИКТОР ОРБАН ЗАУЗЕО ПРИНЦИПИЈЕЛАН СТАВ: Дипломата Зоран Миливојевић о непожељним лидерима у Сарајеву

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Depositphotos

- Kada to kažem, imam u vidu i vladajući SNSD i opozicione stranke, koje su jedinstvene u stavu da primena ovog zakona i dovodi u pitanje položaj srpskog naroda, njegova prava i obaveze i položaj Srpske. Mislim da zbog toga nema mogućnosti da ovo prođe - izjavio je Milivojević za televiziju B92.

On je istakao da nikakva krivica za krizu u BiH nije na Banjaluci, da se situacija u BiH mora rešiti političkim sredstvima, uz asistenciju "onog dela međunarodne zajednice koji je u prvom trenutku podržao Inckov zakon i stao iza toga".

- Prvo su omogućili da se taj Inckov zakon donese, a sada su shvatili da je smetnja normalnom funkcionisanju BiH, ali i rizik za ukupno stanje stabilnosti i bezbednosti na ovim prostorima - rekao je Milivojević, dodajući da nije slučajno što se oglasio londonski "Gardijan", koji je najavio nekakvu vrstu rekonstrukcije samog zakona.

On smatra da postoji mogućnost da se kroz demokratske institucije, odnosno parlament i neke druge institucije, u nekom smislu revidira "Inckov zakon", da ne bude u onoj meri obavezujući i da postoji mogućnost ispoljavanja slobodne volje.

Bivši srpski diplomata odbacio je namere iz Sarajeva da se "Inckov zakon" poveže sa bilo čim u istoriji, pogotovo ne sa Jasenovcem i onim što se tamo desilo i da nema šanse da se srpska strana uslovi nekakvim koncesijama druge prirode, političkog ili drugog karaktera i da to ne može da prođe.

Kada je reč o Srbiji, Milivojević je naveo da je stav Beograda potpuno jasan, da poštuje integritet BiH, ali sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da poštuje integritet Republike Srpske u BiH, što je potvrdio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o stavu Sarajeva da su nepoželjni hrvatski predsednik Zoran Milanović i mađarski premijer Viktor Orban, Milivojević je istakao da je stav Orbana i Mađarske potpuno principijelan i zasniva se na realpolitici - dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

(SRNA)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NOVA PERFIDNA IGRA ZAGREBA: Traže blokadu Srbije zbog optužnica za Oluju