BAKIR IZETBEGOVIĆ SE OBRUKAO: Istoričarima smešne izjave o Bošnjanima

Novosti online

22. 11. 2021. u 22:01

NAJNOVIJE izjave bošnjačkog lidera Bakira Izetbegovića da su stanovnici BiH pre nekoliko vekova bili jedan narod zvani Bošnjani, i da su nacije formirane u 19. i 20. veku, akademska zajednica naziva besmislicama, koje ne zaslužuju komentar.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ СЕ ОБРУКАО: Историчарима смешне изјаве о Бошњанима

Foto: EPA

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pita čemu služe takve Izetbegovićeve istorijske fantazije.

U pseudoistorijskom tumačenju daleke prošlosti, Bakir Izetbegović kaže da su Bošnjani bili jedini narod. Grotesktna i naučno neutemeljena je i njegova tvrdnja da su ostale nacije, dakle Srbi i Hrvati nastale tek u 19. i 20. veku. Od čoveka koji je Srbe nazivao lošim narodom moglo se očekivati da će na kraju negirati i njihovo postojanje.

- Moram i ja da se nasmejem. Na prostoru srednjovekovne Bosne postojao je jedan narod, u pravu je on. Ali to su bili Srbi. A ta tvrdnja da su Srbi i ostali narodi kao narod nastali u tek 19 i 20 veku? To je glupost, to je glupost ponavljam. Stanovnici srednjovekovne Bosne su Srbi i tu nema nikakve dileme što se tiče nauke - pojasnio je Salih Selimović, istoričar iz Sjenice.

Profesor Selimović navodi jedan mnogo stariji pomen Srba na prostoru Bosne. Datiran u 8. veku, u zapisima hroničara Ajnharda koji je bio dvorjanin i pisac franačkog cara Karla Velikog.

- On je zabeležio da na prostoru Bosne žive samo Srbi. Ako je on bio zvanični istoričar jednog cara, zapadne imperije tada, nije mogao niti smeo da napiše nešto što nije tačno - dodaje Selimović.

Izetbegovićevi savetnici ili nisu znali ili su prećutali taj podatak i dozvolili su Bakiru Izetbegoviću da "izvali" kolosalnu neistinu zbog koje je predmet ismejavanja u ozbiljnim istorijskim krugovima.

- Srednjovekovna Bosna je bila srpska država po etničkom sastavu stanovništva, pismu koje su koristili i jeziku kojim su govorili. Na teritoriji srednjovekovne srpske države Bosne to pokazuju povelje koje su nesumnjive i sačuvane - naveo je istoričar Nikola B. Popović, član ANU Republike Srpske.

Samo u srednjovekovnim poveljama i aktima upućenim Dubrovčanima srpsko ime javlja se najmanje 200 puta. Povelje bana Mateje Ninsolava iz 13. veka nedvosmisleno upućuju da je stanovništvo u Bosni srpsko.

Na kraju, proglašenje Tvrtka za kralja Srba i Bosne 1377. godine u potpunosti obesmišljava Izetbegoviće pseudonaučne teorije o Bošnjanima kao jedinom narodu.

- Nije dovoljno što skrnave Dejtonski sporazum, sada skrnave istoriju. Ono što Bakir izjavljuje je besmisleno, nema istorijskog utemeljenja. To se može smatrati jednom velikom uvredom za sve nas. Čak i porodica Izetbegović ranije se izjašnjavala kao Srbi - ističe Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH.

Kvaziistorijske lekcije Bakira Izetbegovića proizilaze upravo iz želje da se sakriju srpski koreni te porodice. Istoričar Salih Selimović podseća da Bakirov otac Alija Izetbegović nije krio od koga potiče i da je u razgovorima sa Slobodanom Miloševićem pominjano njegovo beogradsko poreklo.

- Aposlutno su oni srpskog porekla i tu nema nikave dileme i ja sam to objavio. Nikada Bakir Izetbegović nije to demantovao - zaključuje Selimović.

Iz Ambasade Hrvatske u BiH poručuju da Bakir Izetbegović svojim istupima na tribinama u zapadnoevropskim zemljama dovodi u pitanje nacionalni identitet ovdašnjih naroda.

Sve sa ciljem, kažu, rastakanja i asimilacije konstitutivnih naroda, posebno hrvatskog kao najmalobrojnijeg.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

OTERALI SRBE, A SAD BEŽE I HRVATI: Popis pokazao da je sve manje naših sunarodnika u Hrvatskoj, ali se smanjuje i ukupan broj građana