KRITIKUJE VUČIĆA, A SLIKA SE SA RATNIM ZLOČINCIMA: Pupovac opleo po Milanoviću na raspravi o srpsko-hrvatskim odnosima

J. KERBLER, dopisnik "Večernjih novosti" - ZAGREB

21. 09. 2021. u 18:53

DANAS nema parlamentarne saradnje Skupštine Srbije i Hrvatskog sabora, a teško je zamisliti sastanak Milanovića i Vučića, ili Brnabić i Plenkovića.

КРИТИКУЈЕ ВУЧИЋА, А СЛИКА СЕ СА РАТНИМ ЗЛОЧИНЦИМА: Пуповац оплео по Милановићу на расправи о српско-хрватским односима

Foto Tanjug / AP

Ovo je rekao Milorad Pupovac na konferenciji Foruma za spoljnu politiku i Centra za spoljnu politiku koji se održava u Zagrebu. Konferencija se održava povodom 25-te godišnjice potpisivanja Sporazuma o normalizaciji Hrvatske i tadašnje SRJ. Odnosi Srbije i Hrvatske izuzetno su loši, na nivou kao pre 2000.godine, a ne postoji ni želja za iskrenim odnosima što opterećuje ceo Balkan, poručili su bivši predsednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović.

Lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac osvrnuo se na istup hrvatskog predsednika Zorana Milanovića u Njujorku, kada je rekao da je Aleksandar Vučić opterećenje za evropsku budućnost Srbije, podsetivši da se istovremeno slikao sa ratnim zločincem Mihajlom Hristovim koji je na Koranskom mostu ubio 13 srpskih razoružanih rezervista.

- Isto tako Milanović odlikuje ljude optužene za ratne zločine - rekao je Pupovac uz napomenu da tako ”dalje ne može”.

- Postoji i opasnost da sve što je postignuto u politici bude razbijeno - upozorio je Pupovac uoči današnjeg davanja imena mostu u Karlovcu po pripadnicima hrvatske specijalne jedinice koji su ubili srpske rezerviste. - U Hrvatskoj dominiraju stavovi crkve i veteranskih organizacija, slavi se ratovanje, a ne mir. Mnogo je primera da se ne sprovodi ono što se ozakoni i donese, pa je Hrvatska poručila da neće blokirati Srbiju na njenom evropskom putu, a već drugi dan je to uradila.

Pupovac tvrdi i da niko ne traži nestale, samo se njima koristi u političke svrhe.

- Ozbiljno nastojanje da se to pitanje depolitizuje se pojavilo, ali je i brzo nestalo - dodao je.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna