PAT VODI DO RASPADA BiH: Milorad Dodik ponovo ukazao da je država u ozbiljnoj sistemskoj krizi

O. MATAVULj

24. 08. 2021. u 21:45

NIKAKVO međunarodno posredovanje ne može pomoći. Bosna i Hercegovina je u ozbiljnoj sistemskoj krizi. Ova pat pozicija vodi do raspada. To neće sprečiti ni Šmit, ni bilo ko drugi.

ПАТ ВОДИ ДО РАСПАДА БиХ: Милорад Додик поново указао да је држава у озбиљној системској кризи

Foto S. Mišljenović

Nefunkcionisanje institucija govori o nepostojanju države. Krizna grupa je svojevremeno rekla da je BiH rovita i da je dovoljno da Srbi izađu iz zajedničkih institucija i da to urade i Hrvati i nje više nema. Mi smo u prvoj fazi izlaska, Hrvati su veoma blizu izlaska iz institucija.

Ovo je u utorak izjavio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je istovremeno potvrdio da će, uz saglasnost lidera stranaka iz RS učestvovati na sastanku sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

On je rekao da je o tome postignut konsenzus kako bi Erdoganu izneo stavove srpske strane.

- Ne želim da ostavim članovima Predsedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću priliku da iznose samo svoje stavove i da Erdogan ne bude upoznat s našim viđenjem. A ono je jasno. Stranac ne može da nameće zakone u BiH. To je usložilo situaciju do te mere da BiH neće funkcionisati sve dok se to pitanje ne reši. Nećemo odustati dok god se ta priča, koju je Incko nametnuo, ne stavi van snage - istakao je Dodik.

On je podsetio da je Komšić zakazao sednicu Predsedništva, a procedura je takva da ako jedan član ne bude na sednici, onda druga dva mogu da odluče o bilo kojoj tački dnevnog reda.

- Dakle, nephodno je moje prisustvo da bih bio protiv bilo koje tačke, što ću i biti. Neću dati saglasnost za tačke koje trebaju konsenzus, što su vojna i pitanja odbrane. Ali ću po svemu drugome biti protiv, da bih na sledećoj sednici Predsedništva mogao pokrenuti vitalni nacionalni interes i stvar vratiti u Narodnu skupštinu RS na odlučivanje - objasnio je Dodik.

BAKIR UDAJE ĆERKU

PREDSEDNIK Turske Erdogan u BiH će boraviti povodom svadbe ćerke Bakira Izetbegovića.

- Planirani su sastanak i večera. Sastanku ću prisustvovati, a na večeri neću biti i odmah se vraćam u Banjaluku - otkrio je Dodik svoj raspored.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati