ELEZ U PRITVORU TRI GODINE: Sud BiH prihvatio predlog Tužilaštva o nadležnosti u postupanju u predmetu "Lutka"

O. MATAVULj

20. 08. 2021. u 20:10

SUD Bosne i Hercegovine prihvatio je zahtev nadležnog Tužilaštva i Darku Elezu odredio pritvor u trajanju od tri godine u predmetu "Lutka", u kojem je optužen za organizovani kriminal, kao nalogodavac i izvršilac više zločina.

ЕЛЕЗ У ПРИТВОРУ ТРИ ГОДИНЕ: Суд БиХ прихватио предлог Тужилаштва о надлежности у поступању у предмету Лутка

Policija sprovodi Darka Eleza / Foto printskrin Avaz

Iako je Srbija ranije odbila da Eleza izruči BiH za ovaj konkretni predmet, izručenje je izvršeno na osnovu druge istrage. Nakon što je MUP Srbije Elezu oduzeo državljanstvo Srbije, tužilaštvo je smatralo da su stvoreni uslovi da mu se sudi po optužnici za "Lutku" i zatražili su pritvor, što je sud i prihvatio.

Elezov branilac Senad Kreho, za "Novosti", kaže da će se žaliti na tu odluku suda, jer smatra da je rešenje nezakonito i puno manjkavosti.

- Ovo rešenje o pritvoru je falično, jer se nigde ne poziva na ugovor o izručenju sa Srbijom. Mi ćemo uložiti žalbu, ali očekujem da će ona biti odbijena, a onda ćemo pisati apelaciju Ustavnom sudu BiH. Imate apsurdnu situaciju da je Elez u isto vreme imao dva pritvora, te da je ovom novom odlukom jedan sudija praktično ukinuo rešenje drugog sudije - istakao je Kreho.

Naglasio je i da je Tužilaštvo u predlogu pritvora navodilo da su spise iz predmeta "Lutka" 2015. poslali Srbiji, kako bi se Elezu tamo sudilo.

- Srbija je taj spis vratila, navodeći da dokazi u njemu nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. To dovoljno govorio o tom predmetu - kaže Kreho.

Srbija je 3. marta izručila Eleza u BiH, nakon što je potvrđeno rešenje Višeg suda u Beogradu o ispunjavanju uslova. Rešenje se odnosilo na istragu koju Tužilaštvo vodi zbog sumnje da je Elez bio na čelu kriminalne grupe koja se dovodi u vezu sa ubistvima Siniše Miličevića Tigra 2018. i Miloša Ostojića 2019. godine u Istočnom Sarajevu, planiranja likvidacija Zlatana Ćuka i Miloša Božovića, kao i tri iznude. Upravo je po tom predmetu Elezu prvobitno određen pritvor, koji je sada zamenjen rešenjem po optužnici za predmet "Lutka".

U tom predmetu dosada je 15 osoba osuđeno na ukupno 118 godina zatvora, a najveću kaznu od 20 godina zatvora je dobio Bojan Cvijan, nekadašnji šef Odseka za droge u SIPA. Elez je označen kao organizator te kriminalne grupe koja je, prema dosadašnjim presudama, odgovorna za ubistva Borisa Govedarice (avgust 2007) i Zorana Goluba Čarlame (avgust 2008) koji su izrešetani automatskim puškama, Vlatka Mačara koji je raznesen u eksploziji (januar 2008) u kojoj su koleteralne žrtve bili Rade Magazin i Milan Vlaškić, pokušaju ubistva Đorđa Ždrale (april i oktobar 2006).

Grupi su na teret stavljene i spektakularne pljačke 2,2 miliona evra iz kombija Privredne banke Sarajevo (jun 2006), 670.000 KM iz "Pošte 2" (jun 2008) u Sarajevu, 1,8 miliona KM iz kombija Pavlović International banke (avgust 2005) i pokušaj pljačke 2,2 miliona KM iz poslovnice Nove banke u Istočnom Sarajevu (novembar 2005), pranje novca i drugo. Prema optužnici Elez je bio i direktni izvršilac nekoliko likvidacija i pljački.

DOKAZI ZA VIŠE ZLOČINA

TOKOM istrage u predmetu "Lutka" otkriveni su i dokazi za ubistva Ramiza Delalića Ćele, juna 2007, Milorada Todorovića, Radomira Jankovića i Esada Šenderovića, novembra 2005. godine, zatim dokazi o podstrekavanju na pokušaj ubistva paljanskog biznismena Radomira Kojića i policajaca koji su istraživali ovu kriminalnu grupu. To se odnosi na inspektora SIPA Vahidina Šahinpašića koga su članovi grupe u međusobnim razgovorima nazivali kodnim nazivom "Lutka" po kome je predmet dobio ime.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!