NE ZABORAVITI SRPSKA STRADANJA: Poruka Milorada Pupovca na komemoraciji povodom zločinačke akcije Oluja

J. KERBLER, dopisnik "Večernjih novosti" - ZAGREB

03. 08. 2021. u 21:45

- SEĆAĆEMO se svojih žrtava, a nećemo da zaboravimo ni stradanja drugih.

НЕ ЗАБОРАВИТИ СРПСКА СТРАДАЊА: Порука Милорада Пуповца на комеморацији поводом злочиначке акције Олуја

Milorad Pupovac / Foto Tanjug

Ovo je rekao Milorad Pupovac na komemoraciji u Donjem Skradu u opštini Barilović, na mestu gde je ubijeno šest srpskih civila nakon ”Oluje”.

Na komemoraciji je bio i potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević koji je pozvao da se ”dan pobede 5. avgusta pretvori sve više u dan pomirdbe”.

- Mora da idemo korak po korak, poverenje nije izgubljeno i nastavljamo politiku uključivosti i razumevanja - rekao je Milošević, koji je napomenuo da ove godine ne ide u Knin, ali da to ne znači da se ne nastavlja politika pomirenja.

Uoči godišnjice ”Oluje” Srpsko narodno veće usvojilo je 14. izjavu sećanja u kojoj se konstatuje da se 30 godina od početka rata i 26 godina od njegovog završetka u Hrvatskoj ratuje sa politikom sećanja.

- Svako ima svoje komemoracije i svoju političku upotrebu ratnih strahota i sećanja. Niko nije odgovarao ni zbog zločina u Donjem Skradu gde su pripadnici Hrvatske vojske ubili šest civila 1995. godine. Mi ćemo da nastavimo sa komemorisanjem i hrvatskih žrtava - poručio je Pupovac.

SILOVANA I BAČENA ŽIVA U BUNAR

Jednu od žrtava hrvatski vojnici su silovali i živu bacili u bunar gde se utopila. Vojnici su ubijali i civile koji su se sakrili u podrume, a meštani ovog kraja i danas se sećaju nedužnih ljudi koji su stradali samo zato što su bili Srbi.

On nije odgovorio na pitanje zašto na ovoj komemoraciji nije bilo nikoga sa hrvatske strane.

- Ova komemoracija i skup u Donjem Skradu nije ni po čemuj manji od onoga na kojem je prošle godine bio Milošević - rekao je Pupovac.

Predsednik SNV-a je pozvao da se u Hrvatskoj u potpunosti zabrani ustaški pozdrav za dom spremni, jer se pod tim pozdravom ljude slalo u logore.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju