BAKIR IZETBEGOVIĆ SE NE SMIRUJE: SDA poziva visokog predstavnika da stavi van snage odluku Skupštine Republike Srpske

Novosti onlajn

03. 08. 2021. u 11:12

PREDSEDNIŠTVO Stranke demokratske akcije (SDA) u Bosni i Hercegovini pozvalo je danas Kancelariju visokog predstavnika (OHR) da stavi van snage Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je nedavno usvojila Skupština Republike Srpske.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ СЕ НЕ СМИРУЈЕ: СДА позива високог представника да стави ван снаге одлуку Скупштине Републике Српске

Foto: Tanjug

Iz te stranke navode da će Klub Bošnjaka u Veću naroda Republike Srpske, kao i pravni tim SDA, preduzeti sve neophodne aktivnosti kako bi ovaj i Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske bili proglašeni neustavnim.

Jednim od zaključaka sa sednice Predsedništva, SDA je pozvala političke predstavnike iz Republike Srpske u institucijama BiH da „odustanu od blokada“, preneli su mediji u BiH.

Predsedništvo SDA pozdravilo je izbor Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika i izrazilo očekivanja da će on - pokazati neophodnu odlučnost kako bi se uklonile opstrukcije koje otežavaju funkcionisanje institucija BiH.-

Foto OHR

Novi visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit

Predsednik SDA Bakir Izetbegović ocenio je nakon sednice da - časnim ljudima u srpskom korpusu sasvim sigurno ne smeta Inckova odluka - i dodao da misli da je njima „olakšao život“.

- Incko je nametanjem zakona najprije pomogao srpskom narodu. Stvar genocida i ratnih zločina je stvar pojedinaca i to treba skinuti s vrata srpskog narodu. Mene čudi da političari u RS ne shvataju tu stvar i da im to nije donelo olakšanje - rekao je Izetbegović.

Poslanici Skupštine Republike Srpske su prošle nedelje usvojili Predlog zakona kojim se odbacuje Inckova odluka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida, kao i dopune Krivičnog zakona RS, kojim se za vređanje ovog entiteta može izreći zatvorska kazna i do 15 godina zatvora, prenosi Tanjug.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)