IZNENADIO I DODIKA: Slovenački ambasador u narodnoj nošnji, da li će to postati deo protokola? (FOTO)

Tanjug

16. 07. 2021. u 23:30

POJAVA slovenačkih ambasadora u narodnoj nošnji prilikom ceremonijalne predaje diplomatskih akreditiva pred stranim državnicima mogla bi postati deo protokola, jer vlada Janeza Janše ohrabruje takav običaj.

ИЗНЕНАДИО И ДОДИКА: Словеначки амбасадор у народној ношњи, да ли ће то постати део протокола? (ФОТО)

Foto: Free Images Pixabay

Novi slovenački ambasador u BiH Damijan Sedar predao je u petak svoje akreditive na ceremoniji u predsedništvu BiH u Sarajevu predsedavajućem Miloradu Dodiku, rekavši pri tom da je Slovenija snažan zagovornik BiH na njenom putu u Evropsku uniju.

Za tu je priliku Sedar nosio slovenačku narodnu nošnju iz gorskih krajeva sa crnim "kranjskim" šeširom širokog oboda, ali on nije prvi diplomata na takvoj dužnosti koji se za to odlučio, prenela je Hina.

Prva je u narodnoj nošnji u zemlji u kojoj gostuje prilikom predaje akreditiva nastupila ambasadorka u Rumuniji Lea Stančič, kad je krajem aprila akreditive za istu visoku dužnost predavala i u susednoj Moldaviji, predsednici Moldavije Maji Sandu.

Odluku ambasadorke je pohvalio ministar spoljnih poslova Anže Logar, a u vladi je ocenjena kao simpatičan način promocije države i njenog etnografskog bogatstva.

- Kosmopolitizam i rodoljublje su dve strane iste medalje - kazao je Logar kritičarima koji su reklamiranje narodne nošnje na međunarodnom diplomatskom parketu ocenili provincijalnim i zastarelim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju