NAPAD NA SRBE U SPLITU JE ETNIČKI MOTIVISAN: Milošević osudio incident na hrvatskom primorju

Tanjug

13. 06. 2021. u 16:47

POTPREDSEDNIK Vlade Hrvatske Boris Milošević izjavio je, povodom napada na mladi par iz Srbije, u petak u Splitu, da je reč o zločinima iz etnički motivirane mržnje, naglasivši da se na to ne treba navikavati, već prepoznati, sprečiti, procesuirati i kazniti.

НАПАД НА СРБЕ У СПЛИТУ ЈЕ ЕТНИЧКИ МОТИВИСАН: Милошевић осудио инцидент на хрватском приморју

Foto: Tanjug

Milošević je na Fejsbuku napisao da ga je napad na dvoje državljana Srbije podsetio na napad šipkama na vaterpoliste Crvene zvezde, takođe u Splitu.

- Strašno i sramotno je da se to uopšte događa i da se događa sad u vreme kad se borimo za svakog gosta na početku sezone - istakao je Milošević.

On smatra da još više zabrinjava to što se kontinuirano događa u Vukovaru, gde je na centralnom gradskom trgu grupa od nekoliko muških osoba napala maloletnike uz povike "Bando četnička".

Milošević je oštro osudio oba događaja i naglasio da očekuje od policije da pronađe napadače iz Splita i da pravosuđe adekvatno procesuira napadače u Vukovaru, odnosno recidiviste koji su od ranije poznati policiji.

On je zahvalio gradonačelniku Splita na javnoj reakciji, navodeći da Split nije zaslužio da se zbog nasilnika etiketira.

- Još je manje Vukovar zaslužio da ne bude sigurno mesto za sve mlade, Srbe i Hrvate - naglasio je Milošević.

Milošević smatra da je važno da politika ne bude izvor i inspiracija zločina iz mržnje i da se nacionalni i lokalni političari ne služe rečima koje raspiruju mržnju, već da svojim porukama i postupanjem grade atmosferu dijaloga i tolerancije, uz osudu svake pojave, grafita, povika, fizičkog nasilja usmerenog prema drugom zbog njegove rasne, verske, nacionalne ili etničke pripadnosti, jezika, porekla, boje kože, spola, polnog opređeljenja, rodnog identiteta i bilo kakvih drugih osobina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)