LUKA (6) NEĆE VIŠE DOLAZITI U VRTIĆ: Hrvatska u šoku posle smrti dečaka u zaključanom automobilu, sutra u Kninu Dan žalosti

Novosti online

09. 06. 2021. u 23:11

U KNINU će sutra biti Dan žalosti zbog smrti šestogodišnjeg dečaka Luke koji je umro od posledica vrućine u zaključanom automobilu. Knin i cela Hrvatska su i dalje u šoku nakon strašne tragedije, pišu hrvatski mediji.

ЛУКА (6) НЕЋЕ ВИШЕ ДОЛАЗИТИ У ВРТИЋ: Хрватска у шоку после смрти дечака у закључаном аутомобилу, сутра у Книну Дан жалости

Foto: Printskrin

Otac dečaka (34), inače profesionalni vojnik, osumnjičen je da je izazvao smrt deteta koje je satima po vrućini ostalo zaključano u crnom automobilu. On je priveden i saslušan u Županijskom državnom tužilaštvu u Šibeniku, ali je ubrzo pušten jer je ocenjeno da ne postoje zakonski uslovi za istražni zatvor. Protiv njega je podneta krivična prijava zbog osnova sumnje da je počinio krivično delo povrede detetovih prava.

- Osumnjičeni je 8. juna, oko 8 sati ujutru u Kninu, iz nepoznatih razloga umesto u vrtiću ostavio dete (6) u automobilu na parkingu. Nakon što je pozvala njegova supruga, prišao je automobilu i pronašao dete u nesvesnom stanju i izneo ga iz automobila - saopštili su, nakon policijske istrage, iz šibenskog Županijskog državnog tužilaštva.

Na žalost, intervencija lekara hitne pomoći i pokušaji reanimacije bili su bez uspeha. U 15 sati je konstatovana smrt mališana.

Deci iz vrtića koji je mali Luka pohađao, saopšteno je šta se dogodilo.

- Deca su svesna da njihov prijatelj Luka više neće dolaziti u vrtić. Jutros su saznali. NJima su roditelji donekle objasnili tu situaciju i jutros su se čak i pomolili za njega - kazala je za HRT Mara Barić, direktorka vrtića "Cvrčak" u Kninu.

Otac je, inače, policijskim inspektorima rekao da je bio uveren da je dečaka odvezao u vrtić.

Otac se žalio na gubitak pamćenja

HTV javlja da se otac preminulog dečaka, nakon preboljenog kovida, žalio na gubitak koncentracije i pamćenja.

- Ponekad imamo i neke tzv. automatizovane radnje koje radimo, a da ih nismo svesni. Više ih ne registriramo i onda kasnije na njih zaboravimo. Što je više nama postavljeno zahteva, to je veća šansa da će nam neka radnja proći neopaženo - kazao je Goran Arbanas iz Zavoda za forenzičku psihijatriju u Klinici za psihijatriju Vrapče.

Psihijatar Vladimir Grošić govorio je o sindromu "zaboravljenog deteta", prenosi Dnevnik.hr.

- Taj sindrom se u struci smatra tragičnim događajem kada roditelji zaborave dete na neko vreme u automobilu, s teškim posledicama po zdravlje deteta, a u najgorem slučaju i sa smrću. To se može svakome dogoditi. Nitko to ne sme da osuđuje i da kaže "meni se to nikada neće dogoditi", nego "uradiću sve da mi se to nikada ne dogodi - istakao je.

Na taj način umrlo 600 dece

Psihijatar tvrdi da to nije stvar zanemarivanja deteta ili nedostatka roditeljske ljubavi, već da se radi o poremećaju memorije.

- Uzročnici su spoljni uticaju poput stresa, manjka sna, promene rutine, ali i alkohol, droga, lekovi. Sve to može uticati na krajnji ishod. U literaturi se vidi kako je od devedesetih do danas bilo čak 600 takvih slučajeva koji su završili smrtnim ishodom - objasnio je Grošić.

Kazao je kako je i on zaboravio dete jednom i ispričao kako se to dogodilo.

- To se svima događa, u jednoj svakodnevnici, automatizmom povratka s posla kući dete mi je ostalo u vrtiću, srećom bio je srećan ishod - kazao je.

Objasnio je i kako nastaviti život nakon ovakvog tragičnog slučaja.

- To je jako teško. Mi smo skloni da osudi, da govorimo ružne reči. Dovoljna je već osuda samoga sebe, roditelja koji je to doživeo. Treba potražiti stručnu pomoć i zajednica treba da pomogne da se život nastavi dalje i da sve ima smisla, pogotovo ako je reč o drugom detetu u porodici ili braku - zaključio je psihijatar Grošić.

Gradonačelnik Knina, Marijo Ćaćić, opisao je koliko je to uticalo na stanovnike.

- Ovo je užasna tragedija i bukvalno je ceo grad potresen, radi se o jednom mladom životu. Mi smo mali grad, pa se svi znamo i svi to prihvatamo i shvatamo kao porodični gubitak za sve nas - rekao je gradonačelnik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)