JECKOV I ŠIMPRAGA U TRCI ZA VAŽNA MESTA: SDSS nastavlja borbu za prava Srba u Hrvatskoj

Novosti onlajn

14. 05. 2021. u 20:16

BITNO nam je ohrabriti pripadnike srpske zajednice da izađu na izbore jer nam je bitan legitimitet u daljnjem političkom predstavljanju i borbi za naša prava, ističe Dragana Jeckov, nosilac liste za skupštinu Vukovarsko-srijemske županije.

ЈЕЦКОВ И ШИМПРАГА У ТРЦИ ЗА ВАЖНА МЕСТА: СДСС наставља борбу за права Срба у Хрватској

Foto: SDSS

Veliki iskorak dogodio se u Kninu, gde je Anja Šimpraga zajednička kandidatkinja SDSS-a i SDP-a za gradonačelnicu.

Srbi u Hrvatskoj na lokalne izbore izlaze predvođeni jedinom srpskom parlamentarnom strankom, SDSS-om. 

Za skupštinu Vukovarsko-srijemske županije nosilac liste je SDSS-ova parlamentarna zastupnica Dragana Jeckov. Nju pre svega brinu loša međunacionalna atmosfera, učestali govori mržnje i pretnje Srbima na području županije.

- Mnogo se loših stvari dogodilo. Mnogo je opasnih reči sa kaznenom odgovornošću rečeno. Bitno je da ljudi izađu na izbore, iako je srpska zajednica zabrinuta. Pitanje je koliko će u gradovima biti hrabrih da zatraže manjinsku listu, odnosno za zamenike župana i gradonačelnika s obzirom na atmosferu kojoj svedočimo u zadnje dve godine, a koju su učestalo podgrevali gradonačelnik Ivan Penava i Domovinski pokret. Bojim se da će se sve to odraziti na izlaznost. Bitno nam je ohrabriti pripadnike zajednice da izađu na izbore jer nam je zbog sveukupne situacije bitan legitimitet u daljnjem političkom predstavljanju i borbi za prava na istoku Hrvatske - poručuje Jeckov i dodaje da srpska zajednica ima i mnogo nerešenih problema u ostvarivanju svojih zakonom zagarantovanih prava.

- Otvoreno je pitanje dvojezičnosti, nastave na srpskom jeziku, prava koje konzumiraju Italijani i Česi u Hrvatskoj, samo Srbi ne smeju, ne mogu, ne dozvoljavaju nam. Cilj nam je da dobijemo zamenika gradonačelnika Vukovara kako bi srpska zajednica konačno po SDSS-ovoj političkoj vertikali bila povezana sa županijom i ministarstvima, što je veoma važno, pogotovo u situacijama pretnji kojima smo bili izloženi. Pokušaćemo dobiti i načelnika opštine Trpinja kako bismo osigurali ravnomernu raspodelu državnog poljoprivrednog zemljišta - ističe Jeckov i napominje da je u opštinama u kojima su izvršnu vlast vršili SDSS-ovi kadrovi realizacija infrastrukturnih projekata na visokoj lestvici i da su u pitanju dokazani načelnici.

Iznenađenje ovih izbora sasvim je sigurno grad Knin, gđe u koaliciji izlaze SDSS i SDP sa kandidatkinjom za gradonačelnicu, parlamentarnom zastupnicom Anjom Šimpragom.

Veliki je to iskorak za srpsku zajednicu koja prvi put nakon 1995. ima svog kandidata za čelno mesto u izvršnoj vlasti Knina, gde je broj Srba pao na 23 posto.

- Dosad je SDSS uvek bio podrška. Došlo je vreme da SDSS bude partner. Imamo podršku SDP-a, oporbene stranke koja je u nama prepoznala snagu da zajedno možemo pokrenuti razvoj Knina. U cilju nam je da Knin ide napred, da više ne pričamo o onome što je bilo, nego da idemo zajedno raditi i graditi, što će mi biti jedina parola na čelu Knina - ističe Anja Šimpraga i dodaje da je srpska zajednica sa odobravanjem dočekala ovaj potez SDSS-a.

- Koliko smo razgovarali sa našim sunarodnjacima na terenu, svi se slažu da smo konačno sazreli za iskorak da izađemo sa svojim kandidatom, da konačno i mi postanemo ozbiljan faktor u našem gradu. U prethodnim mandatima svako je radio koliko je mogao, koliko je hteo, koliko je imao podršku i koliko je bio jak. Najviše me pogađa kada vidim koliko su opštine oko Knina koje su nekada pripadale gradu Kninu napredovale u komunalnoj infrastrukturi, a sela oko Knina još nisu doživela početak procvata i razvoja - kaže Šimpraga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)