"NEĆEMO DOZVOLITI UKIDANJE OBRAZOVANJA NA SRPSKOM": Boris Milošević o problemima našeg naroda u Hrvatskoj

Novosti online

08. 10. 2021. u 16:45

FONDACIJA “Fridrih Ebert” održala je raspravu o obrazovanju manjina u Vukovaru na kojoj je učestvovao potpredsednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević.

НЕЋЕМО ДОЗВОЛИТИ УКИДАЊЕ ОБРАЗОВАЊА НА СРПСКОМ: Борис Милошевић о проблемима нашег народа у Хрватској

Foto: Tanjug

Milošević je komentarisao probleme u obrazovanju Srba u Hrvatskoj, pogotovo najavu budućeg predsednika Domovinskog pokreta, aktelnog gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, koji je najavio ukidanje srpskih škola.

Boris Milosević je istakao da su današnjoj Hrvatskoj Srbi dali nemerljiv doprinos u svim aspektima života.

- Srbin je komponovao “Ljepa naša”, koja je himna Hrvatske. Srbi su predvodili borbu protiv fašizma. U velikom broju oblasti rezultati srpske zajednice su nemerljivi. Ovakve najave koje stižu sa desnice nisu dobre i unose nemir u srpsku zajednicu. Nikakve promene u obrazovanju srpske zajednice ne smeju se događati bez razgovora sa srpskom zajednicom, sa roditeljima, sa decom i sa legitimno izabranim srpskim predstavnicima. Ovakve bombastične najave ne doprinose boljem međunacionalnom zivotu već čine upravo suprotno. SDSS neće dopustiti da bilo ko ukida obrazovanje na srpskom jeziku, rekao je Milošević, i dodao:

- Za nas u srpskoj zajednici je mnogo veći problem u velikim gradovima u Hrvatskoj što srpska deca ne pohađaju nastavu na srpskom. Razloga je mnogo, a najveći strah roditelja i dece je njihova stigmatizacija. Dan danas imamo problem u nekim sredinama da se pripadnici naše zajednice slobodno deklarišu o svojoj nacionalnosti pa zbog te činjenice ne možemo ni razgovarati o obrazovanju na srpskom. Zadatak svih nas je da uradimo iskorake da nemamo više ovakve situacije.

Milošević se osvrnuo na preporuke Veća Evrope iz maja meseca.

- U najnovim preporukama Veća Evrope vezanim za manjinsko obrazovanje preporučuje se da većinski narod uči istoriju i kulturu manjinskih naroda. Smatram da je ovo dobar pravac koji bi doprinjeo boljem razumevanju između Srba i Hrvata. Ukoliko se dobro upoznamo bolje ćemo se razumeti”.

Srđan Jeremić, zamenik župana Vukovarsko-sremske županije iz reda srpskog naroda je pohvalio pojedine iskorake vezane za položaj srpske zajednice u Vukovaru i okolini kao što je usvajanje statuta srpskih škola na poslednjoj županijskoj skupštini.

Jeremić je istakao da je ovo prvi put posle više godina da su članovi županijske skupštine prihvatili da se pitanje Statuta škola u kojima se nastava odvija na srpskom jeziku i pismu uopšte stavi na dnevni red, a pogotovo da se prihvati jedna ovakva odluka.

- Ono što ostaje jeste da se pronađu mehanizmi kako da Vukovarsko-sremska županija prebaci osnivačka prava osnovnih škola na opštine u kojima su Srbi većina koje su podnele predlog da one budu zvanični osnivači srpskih škola - zaključuje Jeremić.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!