MISTERIJA IZ PRAISTORIJE: Bili su strašna čudovišta, ali zašto su tiranosaurusi imali tako male ruke? (VIDEO)

Novosti online

02. 12. 2020. u 22:01

NA pitanje zašto tiranosaurusi imaju nerazvijene ruke, ili preciznije prednje udove, niko ne zna tačan odgovor. Međutim, naučnici imaju mnogo teorija u vezi sa ovim pitanjem.

МИСТЕРИЈА ИЗ ПРАИСТОРИЈЕ: Били су страшна чудовишта, али зашто су тираносауруси имали тако мале руке? (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/AP

– Mislim da su oni evoluirali od Teropoda i da su kratke ruke posledica te evolucije – tvrdi palenteolog Stiven Brusat, a piše Biznis insajder.

Teropodi su bili diverzivna grupa dinosaursa koji su živeli pre 230 miliona godina, oni su takođe imali slabo razvijene prednje udove, kao i čuveni T-Reks.

Postoji teorija da su svoje kratke ruke koristili za hvatanje plena, u toku evoluacije T-Reks postao je veći i snažniji, preuzevši ulogu predatora.

Dužina njegovih ruku iznosila je otprilike samo metar, u odnosu na telo koje je bilo dugačko 13 metara. Kad bi čovek imao ove proporcije, na proseču visinu, dužina njegovih ruku bila bi oko 16 centimetara.

Međutim, za tiranosaursove ruke se ne može reći da su beskorisne! Naime, razne studije pokazale su da su njegovi prednji udovi bili vrlo mišićavi, što je moglo da znači da su značajno uticali na T-Reksovu stabilnost tokom lova, parenja i ostalih aktivnih radnji.

Mnogi tvrde da je lov najlogičnije objašnjenje za nerazvijenu dužinu ruku kod tiranosaurusa. Naime, naučnik Stiven Brusate tvrdi da je ugriz kod T-Reksa bio snažan, da je sila inercije bila neverovatno jaka, pa su mu upravo katke, a jake ruke bile glavni stabilizator.

(Istorijski zabavnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZVEZDA SE REŠILA VEZISTE: Stranac napustio Marakanu, a ostaje u Superligi