AUKCIJA: Jedan od najvećih skeleta T-reksa ide na prodaju

Tanjug

17. 09. 2020. u 10:19

JEDAN od najvećih skeleta tiranosaurus reksa ili T-reksa, nazvan Sten po paleontologu koji je prvi otkrio njegove kosti, uskoro će biti ponuđen na prodaju.

АУКЦИЈА: Један од највећих скелета Т-рекса иде на продају

Foto: Tanjug/AP

Ovaj dinosaurus živeo je na Zemlji pre oko 67 miliona godina. Njegov skelet će biti stavljen na aukciju njujorške kuće "Kristis" 6. oktobra, s procenjenom vrednošću od šest do osam miliona dolara, preneo je CNN.

Protekle dve decenije Stan je bio smešten na Institutut Blek Hils u Južnoj Dakoti gde su ga istraživali brojni paleontolozi. Ova istraživanja rezultirala su mnoštvom korisnih materijala o životu tinosaurusa.

Visok blizu četiri metra i dug 12 metara, Sten se sastoji od ukupno 188 kostiju, što ga čini jednim od najvećih i najkompletnijih skeleta tiranosaurusa na svetu.

Prve kosti pronašao je američki paleontolog Sten Sakrison 1987. godine, i to u Hel Kriku, području koje se prostire na delovima Montane, Severne i Južne Dakote i Vajominga. U početku su njegove kosti pogrešno identifikovane kao kosti triceratopsa, dok 1992. godine nije otkriveno njihovo pravo poreklo.

Foto: Tanjug/AP

Naučnicima je trebalo više od 30.000 sati ručnog rada da obnove skelet, a tom prilikom su otkrili i da je Sten doživeo prelom vrata. Zabeleženi su i znakovi uboda na njegovoj lobanji i jednom rebru koje je možda izazvao drugi tiranosaurus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!