MEDVEDICU SELE U NEMAČKU: Usmrtila džogera u Italiji

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 05. 2024. u 22:31

ŽENKA medveda koja je prošle godine usmrtila džogera u italijanskim Alpima, nakon pravne borbe oko njene sudbine, biće prebačena u novo stanište u Nemačkoj, saopštile su danas vlasti severne italijanske pokrajine Trento.

МЕДВЕДИЦУ СЕЛЕ У НЕМАЧКУ: Усмртила џогера у Италији

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nakon što je medved, poznat kao JJ4, napao 26-godišnjeg Andreu Papija na planini Peler u aprilu 2023. godine, vlasti Trenta izdale su naređenje za njegovo hvatanje i pogubljenje, ali je smrtna kazna suspendovana nakon žalbe organizacije za zaštitu životinja, prenosi Rojters.

To je drugi put da je sud poništio nalog da se JJ4 usmrti, a prva presuda datira iz 2020. godine, nakon što je medvedica napala i povredila dvojicu planinara, oca i sina, na planini Peler.

-JJ4 će biti prebačena do jeseni, rekao je zvaničnik Trenta iz odeljenja za turizam i lov Roberto Failoni za lokalni dnevnik Korijere del Trentino, dodajući da će životinja naći novi dom u Parku za medvede Vorbis u centralnoj nemačkoj saveznoj državi Tiringiji.

Odluka je usledila nakon što je organizacija za zaštitu životinja LAV saopštila da je došla u posed medicinske dokumentacije koji pokazuju da su JJ4 i još jedan medved držani u zatočeništvu u provinciji Trento u "teškom stanju stresa".

Failoni je negirao da je to bio slučaj.

Na području oko grada Trenta, koje je ponovo naseljeno medvedima od 1999. godine u okviru programa koji finansira EU, desilo se nekoliko napada medveda poslednjih godina, što je otvorilo pitanje kako postići uspešnu kohabitaciju sa životinjama, navodi Rojters.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (0)

A POSLE RASKIDA: Stefanos Cicipas ima devojku! Šta mislite, odakle je?