KOCKA JE BAČENA: Čuvenu rečenicu izgovorio Gaj Julije Cezar 10. januara 49. godine p.n.e.

D.B.M.

10. 01. 2024. u 07:15

JEDNA od najpoznatijih latinskih izreka: „Kocka je bačena“ (Alea iacta est lat) među najcitiranijim je u istoriji čovečanstva. Rečenica koju je na današnji dan, 10. januara 49. godine p.n.e izgovorio Gaj Julije Cezar i prešao reku Rubikon i danas znači da je doneta odluka posle koje nema povratka.

КОЦКА ЈЕ БАЧЕНА: Чувену реченицу изговорио Гај Јулије Цезар 10. јануара 49. године п.н.е.

vikipedia

Cezar i njegovi legionari su ovim činom automatski bili osuđeni na smrt po rimskom zakonu, jer je rečica na severu Italije bila rimskim pravom definisana granica južno od koje ni jedan rimski vojskovođa nije smeo da povede vojsku. Kada je Cezar rekao: „Kocka je bačena“ znao je da se uputio na put bez povratka, ali uspeo je da pobedi u građanskom ratu koji je usledio. Građanski rat je završen uvođenjem Cezarove diktature.

Danas, međutim, nema dokaza da je Cezar prešao baš Rubikon, a po jednoj teoriji Cezar je čuvenu rečenicu izgovorio prilikom prelaska rečice Fiumicinu u gornjoj Italiji, dok je po drugoj prešao reku Piskateli kod Ravene koja je razdvajala Italiju i Galiju.

Bilo kako bilo, ovaj događaj iznedrio je još jednu izreku: „Preći Rubikon“ znači učiniti odlučan korak ili povući neki odlučujući, presudan potez.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)