ZVEZDE PADALICE ĆE VEČERAS PREKRITI NEBO: Fenomen kojem se retko svedoči, poznato hoće li biti vidljiv i u Srbiji

Novosti online

03. 01. 2024. u 13:18

PRVA kiša meteora, odnosno zvezda padalica dostići će vrhunac u noći koja je pred nama, tačnije između 3. i 4. januara posle ponoći i nastaviće se ka jutarnjim satima.

ЗВЕЗДЕ ПАДАЛИЦЕ ЋЕ ВЕЧЕРАС ПРЕКРИТИ НЕБО: Феномен којем се ретко сведочи, познато хоће ли бити видљив и у Србији

Foto: Unsplash

Reč je o meteorskom roju Kvadrantidi. Oni su aktivni još od 28. decembra i trajaće sve do 12. januara.

- Meteorski rojevi i "kiše“ koje ih prate su spektakularni događaji koje možemo da pratimo nekoliko puta godišnje, a početkom svake godine na nebu se mogu videti Kvadrantidi - navodi saradnica u Istraživačkoj stanici „Petnica“ Debora Pavela.

Meteori su svetlosne pojave koje se vide kada ostaci kometa ili asteroida uđu u Zemljinu atmosferu i počnu da sagorevaju.

Ukoliko ne sagore do kraja i uspeju da padnu na tlo, nazivaju se meteoriti.

- Kada, primera radi, kometa počne da se raspada, njeni delići se kreću u njenoj orbiti i formiraju svojevrstan roj, koji kada uđe u atmosferu počne da sagoreva - objašnjava Pavela.

Konkretno sa ovogodišnje Kvadrantide, rečeno je da će ih biti oko 120 svakog sata, ali to bi bio slučaj samo u slučaju idealnim uslova.

- Kada ne bi bilo oblačno, kada ne bismo imali Mesec ili svetlosno zagađenje i kada bi taj radijant iz kog dolaze bio u zenitu, odnosno tačno iznad nas. Nažalost, mi nećemo videti tu količinu meteora - ističe Debora Pavela.

(RTS)

BONUS VIDEO: RONjENjE SA SVETIM NIKOLOM: Neobična božićna egzibicija u minhenskom akvarijumu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu