NOVO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: U džunglama Meksika pronađen drevni grad Maja

Novosti onlajn

21. 06. 2023. u 11:19

RANIJE nepoznat drevni grad Maja otkriven je u džunglama južnog Meksika, saopštio je u utorak Institut za antropologiju (INAH), dodajući da je to verovatno bio važan centar pre više od hiljadu godina.

НОВО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ: У џунглама Мексика пронађен древни град Маја

Foto: Pixabay

 Grad obuhvata velike zgrade u obliku piramide, kamene stubove, tri trga sa zgradama i druge strukture raspoređene u gotovo koncentrične krugove, saopštio je institut INAH.

On je dodao da je grad, koji je nazvao Okomtun - što znači "kameni stub" na jeziku Jukatanskih Maja - verovatno bio važan centar u centralnoj ravničarskoj oblasti poluostrva između 250. i 1000. godine nove ere. Nalazi se u ekološkom rezervatu Balamku na poluostrvu Jukatan i otkriven je tokom pretrage u velikoj meri neistraženog dela džungle, većeg od Luksemburga.

Piramidalne strukture visine do 15 metara

Pretraga je obavljena između marta i juna ove godine, korišćenjem tehnologije laserskog mapiranja iz vazduha. Civilizacija Maja, poznata po svojim naprednim matematičkim kalendarima, proširila se po jugoistočnom Meksiku i delovima Centralne Amerike.

Sukobi, različiti savezi, borba za prevlast i ratovi doveli su do njenog opadanja i pre dolaska španskih konkvistadora, u čijim je vojnim pohodima krajem 17. veka palo poslednje uporište.

Lokalitet Okomtun ima centralno područje koje se nalazi na uzvisini i okruženo velikim močvarama, koje obuhvata nekoliko piramidalnih struktura do 15 metara visine, rekao je u saopštenju glavni arheolog Ivan Šprajc.

Pronađeni su i centralni oltari

Grad je imao i igralište. Pre-španske igre loptom, rasprostranjene širom regiona Maja, sastoje se od nošenja gumene lopte koja predstavlja sunce preko terena bez upotrebe ruku i prolaska kroz mali kameni obruč. Veruje se da je igra imala važnu versku svrhu.

Sprejc je rekao da je njegov tim takođe pronašao centralne oltare u oblasti bliže reci La Riguena, koji su možda služili ritualima zajednice, iako je potrebno više istraživanja da bi se razumele kulture koje su tamo nekada živele. Grad je verovatno nestao između 800 i 1000, sudeći po materijalima koji su pronađeni.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO: SPEKTAKULARNI SNIMCI KITOVA - Divovi kod obala Argentine pripremaju se za donošenje mladih na svet

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona