"KREDI SVIS" PLAĆA SKORO MILIJARDU DOLARA ODŠTETE: Bivši premijer Gruzije žrtva malverzacija unutar banke

Novosti online

27. 05. 2023. u 21:37

SUDIJA Međunarodnog trgovinskog suda u Singapuru naložio je "Kredi Svisu" da plati 926 miliona dolara odštete bivšem gruzijskom premijeru Bidžini Ivanišviliju, što će biti poslednji udarac za ovu banku pre nego što će je UBS preuzeti sledeće sedmice, piše "Fajnenšel tajms".

КРЕДИ СВИС ПЛАЋА СКОРО МИЛИЈАРДУ ДОЛАРА ОДШТЕТЕ: Бивши премијер Грузије жртва малверзација унутар банке

Foto: Profimedia

Suma će biti umanjena za već isplaćeni iznos od 79 miliona dolara, a u obzir bi trebalo uzeti i sumu iz slučaja na Bermudima – najbogatiji čovek Gruzije prošle godine je dobio spor protiv švajcarske banke kada mu je dodeljena odšteta od 607,5 miliona dolara – kako ne bi došlo do dvostruke naplate.

"Kredi Svis" je pak saopštio da će uložiti žalbu na presudu, a banka se žali i na presudu u slučaju Bermuda.

Milijarder se sudi s "Kredi Svisom" od 2011. godine – postao je žrtva ličnog bankara Patrisa Leskodrona, koji je skoro deceniju zloupotrebljavao račune pojedinih klijenata uključujući i ruskog oligarha Vitalija Malkina, a ne bi li sebi obezbedio raskošan život, kupujući luksuzne kuće, skupe automobile i roleks satove.

Leskodron je krivično osuđen 2018. a potom se ubio 2020, kada je prevremeno pušten na slobodu. Pri tome otkriveno je da je banka imala dokaze o brojnim sumnjivim transakcijama, kao i četiri formalna disciplinska postupka po kojima nije reagovala.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAGRADA TRI MILIONA EVRA: Vidite koji brojevi su izvučeni u 76. kolu igre Loto