STAKLARSKE RADIONICE I OBILJE NAMEŠTAJA: Šta su to arheolozi pronašli na severu Francuske?

Novosti online

26. 05. 2023. u 17:48

NA jednom arheološkom lokalitetu na severu Francuske istraživači su naišli na zanimljive tragove, ubrzo su shvatili o čemu je reč.

СТАКЛАРСКЕ РАДИОНИЦЕ И ОБИЉЕ НАМЕШТАЈА: Шта су то археолози пронашли на северу Француске?

Foto: Profimedia

Prilikom iskopavanja u severnoj oblasti Pa de Kale u Francuskoj, arheolozi iz Nacionalnog instituta za preventivna arheološka istraživanja otkrili su ostatke zanatskog naselja iz ranog Rimskog carstva. Lokalitet je sačuvan na aluvijalnim naslagama reke Lis i to zahvaljujući sloju sedimenata koji je dostizao debljinu između 2,5 i 3 metra.

Tokom iskopavanja, arheolozi su otkrili ostatke kanala, staklarske radionice i obilje nameštaja, sitne bronzane predmete, zlatne broševe, veliki broj novčića, kao i kuke, ključeve, ploče, metalne šipke i kamen za mlevenje.

Prva zgrada iskopana u ovom zanatskom naselju zauzima površinu od 115 kvadratnih metara, iako su joj sačuvani samo temelji. Druga zgrada koju su arheolozi ispitali - a koju su identifikovali kao staklarsku radionicu, je delimično očuvana. Tokom radova, lociran je i cilindar od plavog stakla spreman za topljenje.

Isto tako, proučavanjem peći, kao i onoga što je očigledno bio trag požara, omogućilo je arheolozima da identifikuju različite faze okupacije ovog mesta. Drugi značajni elementi koji su otkriveni su ostaci kožnih cipela sa kopčama na đonu i brojni trouglasti komadi, takođe od kože. Svi oni pružaju više nego moguće dokaze o prisustvu obućara, koji je koristio reku kao deponiju.

Ostaci iz srednjeg veka

Tokom iskopavanja pronađeno je nekoliko fragmenata vodeničkog kamena, od kojih su neki preveliki da bi se mogli koristiti ručno. Prema istraživačima ovo ukazuje da je na ovom mestu postojao mlin - verovatno nedaleko od nedavno otkrivenog kanala. Ali na tom području nisu locirani samo materijali iz rimskog perioda, već i građevina od oko 100 kvadratnih metara iz srednjeg veka.

Ova srednjovekovna građevina se sastoji od nekoliko prostorija, kao i malog zidanog podruma. U jednoj od prostorija sačuvani su ostaci ognjišta, što sugeriše da je tu mogla biti kuhinja. Ova zgrada je možda bila deo mnogo većeg kompleksa iz blizine, napuštenog sredinom 16. veka, baš kada su mesto uništile trupe cara Karla V, 1553. godine, piše Nacionalna geografija.

BONUS VIDEO: UMESTO LOKOMOTIVE: Pogledajte kako snagator iz Austrije vuče kompletnu železničku kompoziciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

TURSKI POPIS SRBA IZ 1455. GODINE: Ovako su se zvali naši preci - stara imena koja su danas zaboravljena