VEŠTAČKA INTELIGENCIJA PRETI PREUZIMANJEM POSLOVA: Postoje tri kategorije za koje nije sposobna

Novosti online

16. 05. 2023. u 00:45

ZA one koji se plaše da će u ne tako dalekoj budućnosti izgubiti radno mesto zbog veštačke inteligencije, ima i dobrih vesti - stručnjaci tvrde da ima stvari za koje „ona“ još nije sposobna.

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ПРЕТИ ПРЕУЗИМАЊЕМ ПОСЛОВА: Постоје три категорије за које није способна

Foto: Shutterstock

Izveštaj „Goldman Saksa“ iz marta 2023. procenjuje da bi veštačka inteligencija sposobna za generisanje sadržaja mogla da obavi svega četvrtinu poslova koji trenutno obavljaju ljudi. Širom Evropske unije i SAD, navodi se u izveštaju, 300 miliona radnih mesta moglo bi da bude izgubljeno, piše Bi-Bi-Si.

A to bi moglo biti strašno, kaže Martin Ford, autor knjige „Rule of the Robots: How Artificial Intelligence Will Transform Everything“.

-Ne radi se samo o tome da bi se to dogodilo pojedincima, već bi moglo da bude prilično sistemski. Moglo bi da se dogodi velikom broju ljudi, potencijalno sasvim iznenada, potencijalno svima u isto vreme. A to ima implikacije ne samo za te pojedince, već i za celu privredu, kaže Ford.

Srećom, ima i dobrih vesti, stručnjaci tvrde da još uvek postoje stvari za koje veštačka inteligencija nije sposobna – a to su zadaci koji uključuju izrazito ljudske kvalitete, poput emocionalne inteligencije i razmišljanja van okvira.

TRI KATEGORIJE „SPASA“

-Mislim da suštinski postoje tri kategorije koje će u doglednoj budućnosti biti sigurne. Prvi bi bili poslovi koji su istinski kreativni: dakle, ako ne radite šablonski posao ili samo preuređujete stvari, već istinski smišljate nove ideje i gradite nešto novo, kaže Ford.

To ne znači nužno da su svi poslovi koji se smatraju kreativnim sigurni. Zapravo, stvari poput grafičkog dizajna i uloge povezane s vizualnom umetnošću mogle bi biti među prvima koje će nestati, ali postoji određena sigurnost u drugim vrstama kreativnosti.

Kako kaže Ford, „u nauci, medicini i pravu… ljudi čiji je posao smišljanje nove pravne ili poslovne strategije. Mislim da će tamo i dalje biti mesta za ljudska bića“.

Druga izolovana kategorija, nastavlja Ford, jesu poslovi koji zahtevaju sofisticirane međuljudske odnose, na primer: medicinske sestre, poslovni savetnici i istraživački novinari. To su poslovi „u kojima vam je potrebno vrlo duboko razumevanje ljudi. Mislim da će proći puno vremena pre nego što veštačka inteligencija bude imala sposobnost interakcije na način koji stvarno gradi odnose.”

Treća sigurna zona, tvrdi Ford, „jeposlovi koji stvarno zahtevaju mnogo mobilnosti i spretnosti kao i sposobnost rešavanja problema u nepredvidivim okolnostima“. Mnoge uslužne delatnosti i majstori – na primer, električari i vodoinstalateri spadaju u ovu kategoriju.

-Ovo su vrste poslova u kojima se sve vreme suočavate s novom situacijom. Verovatno ih je najteže automatizovati. Da biste automatizovali ovakve poslove, trebalo bi da imate robota iz naučne fantastike. Bio bi potreban C-3PO ili R2D2 iz Ratova zvezda, zaključuje Ford, preneo je „Poslovni dnevnik“.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)