VEŠTAČKA INTELIGENCIJA MENJA LJUDE: 14 miliona radnih mesta manje u narednih pet godina

Novosti online

02. 05. 2023. u 08:55

SVETSKI ekonomski forum (NjEF) saopštio je da će u narednih pet godina veštačka inteligencija zameniti ljude na 14 miliona radnih mesta u svetu. Na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo više od 800 kompanija, NjEF očekuje da će poslodavci do 2027. godine otvoriti 69 miliona radnih mesta, dok će ugasiti 83 miliona poslova, prenosi Si-En-En.

ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА МЕЊА ЉУДЕ: 14 милиона радних места мање у наредних пет година

Foto: JutjubPrintscreen

Veštačka inteligencija uveliko ima primenu u medicini, poljoprivredi, a koristi se čak i u pravosudnoj praksi, a njen razvoj će imati i pozitivan i negativan uticaj na radna mesta, predviđaju stručnjaci Svetskog ekonomskog foruma.

Ivan Umeljić iz Centra za promociju nauke kaže da je veštačka inteligencija već prepoznata kao jedna od najvažnijih tehnologija u 21. veku.

O tome da je taj problem prepoznat svedoči i to da je Evropska komisija donela čitav niz akata kojim pokušava da reguliše ovu oblast, pa i prava radnika. Tu bih izdvojio predlog Evropske regulativne uredbe gde su prava radnika i primena veštačke inteligencije u toj oblasti svrstani u visokorizične procese koji mogu da ugroze ljudsku slobodu, prava i bezbednost – kaže Umeljić.

Postoje i procene investicione banke „Goldman Saks“ koje pokazuju da bi veštačka inteligencija mogla da zameni 300 miliona poslova s punim radnim vremenom.

Obrazovni sistem se mora prilagoditi ovim novim temama i moraju se organizovati javne rasprave kako bi se ove teme približile građanima, zaključuje Umeljić.

(Glas Srpske)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu