FILIPINKA STARA 106 GODINA NA NASLOVNOJ STRANI "VOGA": Apo je majstor za tetovaže, i dalje radi i ne govori engleski (FOTO/VIDEO)

V.C.S.

19. 04. 2023. u 19:00

FILIPINKA Apo Vang-od, stara 106 godina, najstariji je model ikad objavljen na naslovnoj strani magazina "Vog". Ona se pojavila na naslovnici aprilskog filipinskog izdanja ovog časopisa.

ФИЛИПИНКА СТАРА 106 ГОДИНА НА НАСЛОВНОЈ СТРАНИ ВОГА: Апо је мајстор за тетоваже, и даље ради и не говори енглески (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Apo se celog života bavila tetoviranjem ruku, zanatom koji je naučila od oca još kao tinejdžerka, iako je to bila umetnost rezervisana isključivo za muškarce. Najčešće je opisuju kao poslednjeg i najstarijeg "mambabatok" tatu majstora (tradicionalna tetovaža etničke grupe Kalinga).

Obično je tetovirala domoroce iz plemena Butbut, u Buskalanu, Kalinga, i to još od svoje petnaeste godine - kako ratnike, tako i žene, iz estetskih razloga. Pošto Butbut ratnici, koji su dobijali tetovaže kao nagradu za odbranu sela ili ubijanje neprijatelja, više ne postoje, Vang-od nastavlja da upražnjava svoju tradicionalnu umetnost na turistima koji posećuju Buskalan.

Nasuprot većini Filipinaca, ona ne govori tagalog ili engleski jezik, već samo komunicira svojim rodnim, kalinga, kao i ilokano jezikom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pubity (@pubity)

Nacionalna komisija za kulturu i umetnost dodelila je Vang-od prestižnu Dangal ng Haraja nagradu, 2018.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!