VAŽIO JE ZA EGOMANIJAKA: Učestvovao je u gladijatorskim igrama, zbog nedoličnog ponašanja zadavljen je u kupatilu (FOTO)

Novosti Onlajn

24. 03. 2023. u 08:50

BROJNI antički izvori tvrde da je rimski car Komod bio egomanijak, čije ponašanje se graničilo sa ludošću. Karakter i proizvoljne odluke učinile su da ga mnogi zamrze, uključujući i njemu najbliže ljude. To je na kraju rezultiralo njegovim ubistvom, 31. decembra 192. godine. Ovo je priča o čoveku koji je zbog svog ponašanja uspeo da se svrsta u "klub" najgorih vladara Rima, rame uz rame sa Neronom i Kaligulom.

ВАЖИО ЈЕ ЗА ЕГОМАНИЈАКА: Учествовао је у гладијаторским играма, због недоличног понашања задављен је у купатилу (ФОТО)

Foto: Profimedia

U senci svog oca

Marko Aurelije Komod Antonin Avgust rođen je 31. avgusta 161. godine u Lanuviju, gradu južno od Rima. Bio je drugi sin cara Marka Aurelija, istinskog filozofa i mislioca, ali i političara iskusnog na bojnom polju, i Faustine, koja je svog supruga pratila u bojnim pohodima. Imali su trinaestoro dece, a Komoda je Marko Aurelije imenovao svojim naslednikom. Kasnije se ispostavilo da je ta odluka bila fatalna greška.

Tokom vladavine svog oca, između 161. i 180. godine, Komod se pokazao veoma uspešnim i sposobnim da se izbori sa ozbiljnim krizama i veoma dugim i krvavim ratovima. Poslednjih godina se borio na čelu svojih trupa protiv varvara koji su ugrožavali rimske granice na Dunavu.

Period Komodove vladavine se deli na dve etape: prvu, od 176. do 180. godine, u kojoj je vladao sa svojim ocem i učestvovao kao vojnik u ratu protiv varvara; i drugu, od 180. do 192. godine, kada je vladao samostalno. Tokom ove druge faze, kako je Kasije Dion pisao: "Usledilo je gvozdeno doba, nakon zlatnog perioda".

Što se tiče spoljne politike, to je bio period mira. Međutim, kada se pogleda unutrašnja politika - carstvo je doživelo jedan od najnestabilnijih perioda u istoriji. Sve odluke su imale za cilj da zadovolje careve hirove, a njegov egoizam je doveo do toga da se grad preimenuje iz "Rim" u Colonia Commodiana. Nezadovoljstvo ljudi oko njega je raslo, a njegova sposobnost da vlada je vrlo brzo dovedena u pitanje. 

Bio je žrtva nekoliko zavera, a jedna od najozbiljnijih dogodila se 182. godine, koju su organizovali njegova sestra Lucila i drugi članovi Senata. Ovaj poduhvat je propao i dotadašnje vođe su prognane, a nekolicina njih je nemilosrdno ubijena. 

Od cara do despota

Neprijateljska klima samo je pogoršala promenljiv karakter cara. Postepeno se udaljavao od Senata, čiji članovi su ga mrzeli, ali su ga se i plašili. Ali, iako je naredio masovna pogubljenja kako bi ulio strah svojim podanicima i u korenu sasekao svaki dalji pokušaj zavere, on je među narodom bio veoma popularan. Zasluga za ovo pre svega leži u Komodovoj sklonost ka cirkuskim igrama i gladijatorskim borbama.

Priče navode da se i sam borio protiv nenaoružanih gladijatora i da je mnoge od njih ubio, da nije podnosio bogalje koji su puzali ulicama Rima i da je ubijao životinje, mučio robove i priređivao orgije u kojima je protraćio bogatstvo. Njegovo nedolično ponašanje izazvalo je nelagodu i zavere, sve dok u jednoj od njih nije ubijen 31. decembra 192. godine. Nakon što je prvi pokušaj ubistva trovanjem propao, zaverenici su poslali Narcisa, Komodovog partnera u rvanju, da ga zadavi u kupatilu. 

Nakon smrti, proglašen je državnim neprijateljem, a njegove figuralne predstave podvrgnute su praksi damnatio memoriae  — brisanju iz istorije — zbog čega su uništene, a  njegovo ime je uklonjeno iz zvaničnih evidencija. Nakon njegovog ubistva nastupio turbulentan period koji se naziva "Godina pet careva". 

(Nacionalna geografija)

BONUS VIDEO: SITUACIJA SE ZAOŠTRAVA: Policija u Parizu protiv demonstranata koristi suzavac i dimne bombe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NE ZNAJU NI MNOGI ISKUSNI VOZAČI: Čemu služi linija na spoljnom retrovizoru