SAMO KOMAD OVOG VOĆA POMAŽE DA ZASPITE KAO BEBA: Uzima se sat vremena pre spavanja, a probudićete se regenerisani

Novosti online

15. 02. 2023. u 17:59

VELIKI broj ljudi se suočava sa nekvalitetnim snom iz raznih razloga, a najvažniji za dobar odmor je melatonin, koji proizvodi pinealna žlezda. Veoma je bitan zbog značajnog uticaja na ženske hormone. Najviše se proizvodi u telu pred puberter. Njegov prekusor je serotonin, kojeg ima u izobilju upravo u kiviju.

САМО КОМАД ОВОГ ВОЋА ПОМАЖЕ ДА ЗАСПИТЕ КАО БЕБА: Узима се сат времена пре спавања, а пробудићете се регенерисани

Foto: Shutterstock

Jedinstveni hemijski sastav čini ih blagotvornim za sve one koji imaju muke sa snom. Istraživanja su pokazala da je dovoljno pojesti kivi jedan sat pre spavanja, svake večeri tokom četiri nedelje. Kod trećine ispitanika je, zahvaljujući tome, došlo do značajno ranijeg padanja u san i mnogo ređeg buđenja.

Blagodeti kivija

Kivi je izuzetno koristan za naše telo, jer sadrži veliku količinu različitih vitamina, poput vitamina C, vitamina K, vitamina E, B3 i B5, ali je i izvor minerala, poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i kalijuma, nadmašujući čak i banane u potonjem.

Jača imunitet

Zahvaljujući količini vitamina B9, odnosno folne kiseline, i vitamina C, ili askorbinske kiseline, ovo voće jača koštanu srž, stvarajući tako povećanje proizvodnje crvenih belih krvnih zrnaca, koji stvaraju antitela i grade imuno sistem.

Saveznik u borbi sa anemijom

Zbog obilja vitamina B9 i C, kivi ima sposobnost povećanja apsorpcije gvožđa, što ga čini veoma korisnim za prevenciju anemije.

Podstiče cirkulaciju krvi

Zahvaljujući prisutnosti vitamina K i omega-3 masne kiseline, kivi ima svojstvo razređivanja krvi, smanjujući mogućnost stvaranja ugrušaka.

Jača vlasište

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E, kivi je idealan za rast kose. Ovo malo voće jača vlasište, čini kosu jačom i sjajnijom te sprečava gubitak kose. U tom smislu, ovo voće možemo koristiti za pripremu maske za kosu od kivija. Da biste je napravili, jednostavno pomešajte zgnječeni kivi s jogurtom i medom te nanesite masku po kosi i ostavite da deluje oko 20 minuta. Nakon pranja, kosa će vam trenutno biti primetno jača i mekša.

(SD)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)