OTKRIVENE TAJNE „ZLATNOG DETETA“: Netaknuta mumija dečaka ima čak 50 amajlija (FOTO/VIDEO)

Novosti online

25. 01. 2023. u 23:15

EGIPTOLOZI su otkrili da je netaknuta mumija dečaka stara 2.300 godina sadržavala pedesetak dragog kamenja, koji su korišćeni kao zaštitni amajlije za pokojnike na njihovom putu u zagrobni život.

ОТКРИВЕНЕ ТАЈНЕ „ЗЛАТНОГ ДЕТЕТА“: Нетакнута мумија дечака има чак 50 амајлија (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Z. Jovanović

Naučnici su uradili CT skeniranje kako bi proučili ostatke „zlatnog dečaka“ – staroegipatskog tinejdžera uzrasta od 14 do 15 godina visokog socioekonomskog statusa, koji je živeo tokom Ptolemejskog kraljevstva.

Rezultati su objavljeni u časopisu „Frontijers in medisin“. Ispostavilo se da je mumificiran sa 49 amajlija 21 vrste, za koje se verovalo da doprinose njegovom telesnom vaskrsenju u zagrobnom životu, a telo mu je ukrašeno vencem od paprati, što je takođe imalo veliki ritualni značaj.

Pokojnik je imao zdrave zube i kosti, bez znakova neuhranjenosti ili bolesti. Među amajlijama su pronađeni Horusovo oko, skarabej, amajlija koja simbolizuje horizont, placente, Izidin čvor i mnogi drugi. U usta mu je stavljena amajlija sa zlatnim jezikom kako bi pokojnik mogao da govori u zagrobnom životu. Mnogi su bili napravljeni od metala, možda zlata, a neki od poludragog kamenja, pečene gline i zemljanog posuđa.

„Zlatno dete“ je pronađeno 1916. godine na groblju koje je korišćeno između 332. i 30. pre nove ere. u Nag el Hasaiju u južnom Egiptu. Pre ove studije, mumija je bila pohranjena neistražena u podrumu Egipatskog muzeja u Kairu.

Mumija je bila smeštena u dva kovčega: spoljni kovčeg, ukrašen grčkim tekstom, i unutrašnji drveni sarkofag. Na glavu mu je stavljena zlatna maska, na grudi postavljena ploča koja je prekrivala prednji deo trupa, a na nogama su mu bile pogrebne sandale. Pored srca, koje je ostalo u grudnom košu, kroz rez je uklonjena sva iznutrica, dok je mozak izvađen kroz nos i zamenjen smolom.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)