VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE U EGIPTU: Otkrivena grobnica iz 18. dinastije koja se dovodi u vezu sa Tutenkamonom (FOTO)

Novosti online

21. 01. 2023. u 19:28

NA ZAPADNOJ obali Nila je otkrivena grobnica za koju se sumnja da pripada nekoj od kraljica ili princeza iz čuvene 18. dinastije.

ВЕЛИКО АРХЕОЛОШКО ОТКРИЋЕ У ЕГИПТУ: Откривена гробница из 18. династије која се доводи у везу са Тутенкамоном (ФОТО)

Foto: pixabay

Pre nekoliko dana egipatske vlasti su objavile da je u blizini Luksora otkrivena gobnica. Ovaj grad je bio prestonica faraonskog Egipta između 16. i 11. veka p.n.e., a istraživači veruju da starost grobnice odgovara upravo ovom periodu. Veruje se da je u ovoj novootkrivenoj grobnici sahranjena žena ili ćerka nekog od monarha Novog kraljevstva, ili preciznije rečeno vladara 18. dinastije kojoj su pripadali čuveni Ehnaton i Tutankamon.

Iskopana je na zapadnoj obali Nila, gde se sastaju čuvene Doline kraljeva i kraljica, mesta na kom su se sahranjivale čitave plemićke porodice, a njihove grobnice održavali sveštenici. Prema rečima arheologa Mustafe Vazarija do ovoga je došlo udruženim snagama egipatskih i istraživača sa Univerziteta u Kembridžu. 

Prvi otkriveni predmeti u grobnici ukazuju na to da pokojnik potiče iz 18. dinastije, ali još uvek nije moguće konačno potvrditi njen identitet. Međutim, kako iskopavanja budu napredovala, gotovo je sigurno da će arheolozi dolaziti do novih saznanja koja će im pomoći da pruže odgovor i na ovo pitanje. Direktor tima britanskih arheologa, Pirs Literlend, uveren je da bi "ova grobnica mogla da bude grobnica kraljevske supruge ili princeze iz loze Tutmozisa, kojih do sada nije puno otkriveno". 

Dok egipatski arheolog Mohsen Kamel i direktor lokaliteta Zapadne doline, dodaje da je unutrašnjost grobnice - čiji ulaz sa malim stepenicma uklesanim u stenu se nalaze u podnožju male litice i vode do pogrebne komore - u veoma lošem stanju očuvanosti, kao i da su konstrukcija i natpisi koji su morali da postoje, očigledno uništeni drevnim poplavama koje su ispunile komore peskovitim i krečnjačkim sedimentima.

Konačno, Fati Jasin, generalni direktor Antikviteta Gornjeg Egipta i šef egipatske arheološke misije, ukazao je da se iskopavanja i rad na dokumentovanju nastavljaju širom nekropole. Pored toga, arheolog je uveren da će rezultati ovog ambicioznog istraživanja pomoći stručnjacima da otkriju na koji način su stari Egipćani planirali svoja kraljevska groblja.

(Nacionalna geografija)

BONUS VIDEO: KAO PONOVO ROĐENI - Bogojavljensko kupanje u ledenoj vodi u Bijsku i Vladivostoku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest